Poziv muslimanima da zaštite Al-Aqsu

Svjetska unija islamskih učenjaka upozorila je i Izrael po pitanju nanošenja štete džamiji (AFP)

Svjetska unija islamskih učenjaka pozvala je muslimane da učine sve da sačuvaju Al-Aqsu.

U zajedničkoj pisanoj izjavi predsjednika Svjetske unije islamskih učenjaka Yusufa al-Qaradawija i generalnog sekretara Alija Karadagija navedeno je kako muslimani ne smiju šutjeti na prekršaje koje čini Izrael u Jerusalemu i u džamiji Al-Aqsa.

Spriječiti podjelu Al-Aqse

 “Pozivamo sve muslimane na mobilizaciju kako bi Al-Aqsa bila zaštićena, te kako bi bila spriječena njena podjela”, navedeno je u izjavi.

Također, upućen je i poziv narodu Jerusalema da čuvaju straže s ciljem sprečavanja pretresa i svim arapskim i islamskim zemljama da ispune svoju historijsku obavezu po pitanju zaštite džamije, koja je jedna od tri glavna svetišta muslimana.

Svjetska unija islamskih učenjaka upozorila je i Izrael po pitanju nanošenja štete džamiji, kao i njenom zatvaranju za muslimane.

Napetosti u Jerusalemu traju od oružanog napada na američkog državljanina, vođe ekstremno desničarske organizacije, rabina Yehuda Joshua Glicka u Jerusalemu.

Izraelska policija nakon toga je potpuno zatvorila Al-Aqsu i za vjernike i za turiste, što je bio prvi put od 1967. godine da je džamija potpuno zatvorena.

Međutim, izraelske vlasti kasnije su ponovno otvorile džamiju i dozvolile ulazak samo muškarcima starijim od 50 godina.

Izvor: Agencije