Poziv na revolt nakon ubistava zvaničnika Muslimanske braće

U razmjeni vatre poginulo je 13 ljudi, a među smrtno stradalima je i bivši zastupnik u državnom parlamentu, Nasser al-Hafy (Screenshot / YouTube)

Muslimanska braća pozvala su svoje pristalice na revolt nakon što je policija ubila 13 zvaničnika te organizacije kada je upala u jednu od njihovih baza.

Među ubijenima je bilo devet vodećih zvaničnika organizacije  i bivši zastupnik u državnom parlamentu, Nasser al-Hafy.

Policijski izvori navode kako je policija u jednom od kairskih naselja otkrila osobe za kojima je ranije tragala. 

Prema prvobitnim tvrdnjama egipatske policije u razmjeni vatre poginulo je devet ljudi, a kasnije se ustanovilo da je među smrtno stradalima i bivši zastupnik u državnom parlamentu, Nasser al-Hafy. Svi poginuli su bili članovi organizacije Muslimanska braća.

Posljednji izvještaji lokalnih medija ukazuju na veći broj ubijenih.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta tvrdi da je kod ove grupe ljudi nađeno oružje, 5.300 dolara  kao i dokumenti i ostali dokazi koji ukazuju na to da su planirali napade na vojsku, policiju, pravosuđe i medije.

Muslimanska braća negiraju ove navode i tvrde da je u vrijeme policijskog upada trajao sastanak članova organizacije, koji su razmatrali finansiranje porodica zatvorenih članova.

Lokalna televizijska stanica bliska grupi Muslimanska braća, prenijela je da je u policijskoj akciji ukupno ubijeno 13 članova ove organizacije.

Navodi se kako su pomenute osobe, za kojima je navodno policija tragala, bile nenaoružane i da nisu pružale otpor, te da su likvidirane hladnokrvno, bez istrage ili optužnica. 

Osim toga, izvori također prenose da su ubijeni bili stariji od 60 godina.

Poziv na revolt

Organizacija Muslimanska braća, ova ubistva je opisala kao „ozbiljan razvoj situacije sa ozbiljnim posljedicama“ i dodala da su ”kriminalni [predsjednik Egipta] Abdel Fattah al-Sisi i njegova banda u potpunosti odgovorni za ove zločine”.

„Ustanite u revoltu da odbranite domovinu, vaše živote i živote vaše djece“, navode Muslimanska braća, i dodaju „Ovaj ubica provodi najveći i najužasniji masakr protiv ove domovine. Svrginimo gnusnog ubicu, uništimo tvrđave nepravde i tiranije. Ponovno povratimo Egipat“.

U međuvremenu, najmanje 75 studentica je suspendovano sa egipatskog Al-Azhar univerziteta, zbog kako zvaničnici univerziteta tvrde, ”umiješanosti u činove nasilja protiv Univerziteta”.

Ahmed Hosni, zamjenik rektora prestižnog univerziteta, rekao je medijima da je ukupno 200 studentica suspendovano zbog dovođenja u vezu sa organizacijom Muslimanska braća.

Izvor: Al Jazeera i Agencije