Poziv Tunisa vodi na parlamentarnim izborima

Prema preliminarnim rezultatima, na parlamentarnim izborima u Tunisu pobjedu je odnijela vodeća sekularna partija Poziv Tunisa (Nida Tounes), koja je osvojila više od 80 mjesta u parlamentu koji ima 217 poslanika.

Na drugom mjestu je partija Ennahde, sa osvojenih 76 mjesta, saopćio je neimenovani izvor partije Poziv Tunisa, pozivajući se na preliminarne rezultate u nedjelju održanih izbora.

Očekuje se da će izborna komisija kasnije u ponedjeljak saopćiti zvanične rezultate, podsjeća agencija Reuters.

Hashem Ahelbarra o izborima u Tunisu

Ako se potvrdi pobjeda sekularne partije, to će biti težak udarac za Ennahde, partiju koja je 2011. godine osvojila najviše glasova na prvim izborima održanim poslije zbacivanja dugogodišnjeg lidera Zine al-Abidine Ben Alija.

Niko nema većinu

Kao što se i očekivalo, nijedna partija nije osvojila dovoljnu većinu da sama formira vladu, pa će tokom narednih sedmica uslijediti pregovori o formiranju koalicione vlade.

Zvaničnici Ennahde su u nedjelju od svojih pristalica zatražili da sačekaju objavljivanje zvaničnih rezultata, dok je lider Nida Tounes Beji Kaid Esebsi izjavio da postoje nagovještaji da njegova partija vodi na izborima.

U nedjelju održani izbori smatraju se prekretnicom u naporima da se uspostavi puna demokratija u “kolijevci Arapskog proljeća”, skoro četiri godine od zbacivanja tuniškog vladara.

Tunis je, u odnosu na druge zemlje, izašao mnogo bolje iz revolucionarnog perioda, budući da su Egipat zadesili politički potresi, Siriju građanski rat, a druge zemlje, poput Libije, haos i nestabilnost.

Uoči izbora su dominirala ekonomska pitanja i sporadični sukobi s pobunjenicima, a Reuters podsjeća da Tunis u velikoj mjeri zavisi od priliva novca od turista iz inostranstva.

Uskoro predsjednički izbori

Kritičari aktuelne Vlade, koju je predvodila Ennahde, zamjeraju joj loše upravljanje ekonomijom i neiskustvo u privredi.

Vlada je bila primorana prošle godine podnijeti ostavku, poslije ubistva dvojice vodećih lidera opozicije.

Ta ubistva su prijetila da uvuku zemlju u političku nestabilnost, ali su vlasti Tunisa donijele novi Ustav početkom godine i uvele promjene, zbog kojih je ta zemlja postala model u regionu za izlazak iz krize i savlađivanje haosa i nasilja.

Tunišani će, prema najavama, 23. novembra birati novog predsjednika.

Izvor: Al Jazeera