Pozivi Kanadi da primi više izbjeglica

Kanada ima dugogodišnju reputaciju države koja prihvata izbjeglice iz svih dijelova svijeta. Ipak, nedavno se našla na udaru zbog malog broja prihvaćenih sirijskih izbjeglica. To je sad jedna od glavnih tema u kampanji za opće izbore koja je u toku.

Tužna slika malog Alana Kurdija i vijest da je Kanada odbila dati azil njegovoj porodici podigli su javnost na noge. Sve su snažniji glasovi koji pozivaju da se prihvati veći broj sirijskih izbjeglica.

Brat i sestra Tang bili su među 60.000 Vijetnamaca kojima je 1980-ih godina odobren boravak u Kanadi. Njih dvoje ulažu velike napore u svojoj zajednici da pomognu izbjeglicama iz Sirije.

„Svi s kojima smo razgovarali znaju kroz šta smo mi prošli. Ti ljudi voljni su pomoći“, kaže Tom, dok Lien dodaje:

„Pokušavamo pomoći onima kojima je potrebno. Činimo što više možemo. I mi smo prošli kroz to.“

Prvi put u historiji o pitanju izbjeglica raspravlja se i u predizbornoj kampanji.

Otkad je 2006. preuzela vlast, konzervativna Vlada Stephena Harpera pooštrila je pravila o izdavanju azila izbjeglicama.

Opozicione stranke ističu kako će nakon izbora povratiti Kanadi reputaciju države koja prihvata potlačene te odobriti azil tisućama Sirijaca, iz Toronta javlja Al Jazeerin novinar Daniel Lak.

„Kanada je jedina država u svijetu koja fizičkim i pravnim licima omogućava sponzoriranje izbjeglica. Sada potencijalni sponzori doslovce čekaju u redu da pomognu Sirijcima da dođu u Kanadu“, dodaje.

Privatni sponzori

Većina od 2.000 Sirijaca kojima je odobreno useljavanje u Kanadu ima privatne sponzore. No, raste lista onih koji su voljni izdvojiti svoj novac za potrebe smještaja izbjeglica.

„Cijela gradska uprava, jedna velika kompanija, kao i pravna zajednica grada Toronta – izrazili su spremnost da sponzoriraju, pomažu i podrže izbjeglice“, govori Ratna Omidvar iz Lifeline Syria.

Suočena s takvim zahtjevima, Vlada Kanade je obećala kako će uskoro uvesti useljeničke olakšice za Sirijce. Na Bliskom istoku bit će raspoređen veći broj službenika imigracijske službe, ali drugi detalji se ne znaju. No, aktivisti su i dalje skeptični.

„Kad neka vlada, pod pritiskom predizborne kampanje, donosi odluke i najave o tome šta će raditi ili napraviti, postoji sumnja da te namjere nisu baš istinske“, smatra Audrey Macklin sa Univerziteta u Torontu.

Ako ne računamo domorodačko stanovništvo, Kanada je država useljenika i izbjeglica. Mnogi od njih nadaju se da će Sirijci postati dio etničke šarolikosti na koju su Kanađani toliko ponosni.

Izvor: Al Jazeera