Pozivi na bojkot Facebooka zbog Halepa

Traje ofanziva u kojoj je poginulo više od 250 osoba tokom protekle sedmice (Reuters)

Hiljade korisnika društvenih mreža na internetu odlučile su deaktivirati svoje profile na Facebooku ili promijeniti svoju sliku profila u jarkocrvenu, kako bi pokušali privući svjetsku pažnju na zračnu ofanzivu sirijskog režima u Halepu.

Oznake #MakeFacebookRed (Napravimo Facebook crvenim) i #AleppoIsBurning (Halep gori) koriste se kako bi se istakla aktuelna ofanziva Damaska, u kojoj je poginulo više od 250 osoba tokom protekle sedmice, a ogroman broj porodica iz Halepa primorano na bijeg.

Facebook je došao na udar kritika jer nije uspostavio Sigurnosnu provjeru (Safety Check) za Halep – internetski alat koji je korišten nakon nedavnih napada u Parizu i Briselu, koji korisniku pomaže da javi prijateljima da je siguran i dobro.

Ova društvena mreža još nije odgovorila na upit iz Al Jazeere da li će ovaj alat biti na raspolaganju Sirijcima u budućnosti.

‘Ratni zločini’

Međutim, u saopćenju koje se odnosi na ranije kritike, gigant iz sfere društvenih mreža objavio je kako “tokom krize koja traje, poput rata ili epidemije, Safety Check u svom aktuelnom obliku nije od koristi ljudima, jer nije jasna početna i završna tačka i, nažalost, nemoguće je znati kada je neko zaista u toj situaciji ‘siguran'”.

Sirijska opozicija osudila je bombardiranje Halepa, u kojem su uništene ili žestoko oštećene bolnice i stambena područja, kazavši kako je riječ o “ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti”.

Rat u Siriji, koji je ušao u šestu godinu, odnio je približno 400.000 života i raselio milione ljudi.

Nova runda mirovnih pregovora trebala bi tokom ovog mjeseca biti održana u švicarskoj Ženevi.

Izvor: Al Jazeera