Pozivi na ostavku hrvatskog premijera zbog Agrokora

Martina Dalić
Iz objavljenog iskaza Martine Dalić proizlazi da su premijer i vrh HDZ-a od početka bili upoznati s formiranjem radne skupine za Agrokor (Reuters)

Objava detaljnog iskaza pred istražiteljima hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta bivše hrvatske ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić pokrenula je nova pitanja političke odgovornosti, ovaj put i premijera Andreja Plenkovića.

Nevladina udruga GONG poziva Plenkovića na ostavku zbog, kako kažu, lažnih očitovanja više dužnosnika, pa i premijera osobno, na temu potencijalno najveće korupcijske afere Agrokor.

Ako je objavljeni iskaz točan, kažu, tada je premijer obmanuo javnost i Hrvatski sabor tajeći svoju aktivnu ulogu u procesu restrukturiranja Agrokora.

“Ako je iskaz bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić pred USKOK-om točan, visoki dužnosnici udruženi s privatnom interesnom skupinom zarobili su i zloupotrijebili demokratske procese i institucije, obmanjivali javnost i cenzurirali medije, zbog čega ova Vlada više ne može upravljati državom”, poručuje GONG u priopćenju.

Marić: Zatvorena tema

Posumnjalo je i Povjerenstvo za sprečavanje suloba interesa.

Od Vlade su prije nekoliko mjeseci dobili podatak da je ministar financija Zdravko Marić bio na samo dva sastanka vezana za Agrokor, u kojem je donedavno bio direktor, ali prema iskazima u USKOK-u, ispostavlja se da je Vlada službeno zatajila još pet sastanaka.

Predsjednica Povjerenstva za sukob interesa Nataša Novaković kaže da će odluku o daljnim akcijama u ovoj aferi donijeti na sastanku sljedeći tjedan.

Marić je izjavio u četvrtak kako nije vidio cijeli transkript svjedočenja Martine Dalić i ostalih pred Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, prema kojem ispada da je bio na više sastanaka oko Agrokora nego što je to rekao na Povjerenstvu za sukob interesa te je poručio da je DORH odbacio kaznenu prijavu, čime je ta tema zatvorena.

Agencija Hina ranije je prenijela da se iz iskaza Martine Dalić USKOK-u, nakon kaznene prijave Živog zida, doznaje da su premijer Plenković, ali i vrh Hrvatske demokratske zajednice, od početka bili upoznati s formiranjem radne skupine za Agrokor koju je inicirao Most, pod uvjetom da u čitavom procesu ne sudjeluje ministar financija.

Marić je, prema iskazu, bio na sedam, a ne samo na dva sastanka o kojima je raspravljalo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa.

Bernardić: Ostavka bi bila moralan čin

Predsjednik najveće oporbene stranke, Socijaldemokratske partije, Davor Bernardić izjavio je u petak kako premijer Plenković ne samo da je sve znao i lagao, već je bio vođa operacije izvlačenja više od 500 milijuna kuna (66,4 milijuna eura) iz Agrokora.

“Ostavka bi bila moralan čin, ali ova Vlada nema morala, pa ćemo i dalje inzistirati na raspisivanju izbora, jer se ove stvari ne smiju tolerirati zbog naše budućnosti”, kazao je Bernardić na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Najavio je da će ponovno u saborsku proceduru uputiti zahtjev za raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora.

“Iz objavljenih transkripata svjedočenja bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić pred USKOK-om postalo je jasno da su svi sve znali i da su lagali – od Plenkovića, preko Zdravka Marića, do Martine Dalić i Ante Ramljaka. Bili smo u pravu kada smo zbog tajnih sastanaka u Vladi i izvan nje s predstavnicima fonda Knighthead tvrdili da je riječ o trgovanju povlaštenim informacijama i inzistirali da istražno povjerenstvo za Agrokor utvrdi činjenice”, rekao je šef SDP-a.

Bili smo u pravu, nastavio je, i kada smo tvrdili da su osobe koje su pisale lex Agrokor kako bi se obogatile iz te kompanije izvukle preko 500 milijuna kuna.

Bili smo u pravu kada smo tražili kažnjavanje odgovornih i raspisivanje novih izbora.

Pozvao je Plenkovića da objasni hrvatskoj javnosti zbog kojih su razloga morali otići ministrica Dalić i bivši vladin povjerenik za Agrokor Ramljak.

“Otišli su jer su savjetnici izvukli novac iz Agrokora, a poslije je to priznao i Plenković, kada ih je pozvao da vrate taj novac”, rekao je čelnik SDP-a.

Most: Arogancija i bezobrazluk Vlade

“Postalo je jasno i zašto je morao otići bivši glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, koji je započeo izvide u Agrokoru. Tražimo od DORH-a da preispita svoju odluku, koju su donijeli samo dan prije izglasavanja odluke o nagodbi u Agrokoru. Iz svih informacija očito je da postoji puno elemenata za kazneni progon, kao što je davanje lažnih iskaza, trgovanje povlaštenim informacijama i zlouporaba položaja i ovlasti. To je od početka bila organizirana akcija, s ciljem izvlačenja preko 500 milijuna kuna iz Agrokora”, smatra Bernardić.

Predsjednica stranke GLAS Anka Mrak-Taritaš u petak je ustvrdila kako je sada nedvojbeno jasno da su hrvatskoj javnosti o tzv. skupini Borg i Agrokoru lagali i premijer Andrej Plenković i njegovi ministri, pri čemu su uzurpirali državne institucije kako bi pomogli jednoj interesnoj skupini da pribavi znatnu imovinsku korist.

Povodom dijela iskaza USKOK-u u kojem Martina Dalić navodi da je spriječila objavljivanje sadržaja sastanka o državnoj intervenciji u Agrokoru, Mostov politički tajnik Nikola Grmoja zahtijeva hitno sazivanje tematske sjednice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, priopćeno je u petak iz Mosta.

“O tome koliko doseže arogancija i bezobrazluk aktualne Vlade mnogo govori i činjenica da je njezina bivša potpredsjednica Martina Dalić vrlo nonšalantno, kao da je riječ o posve uobičajenom postupku, u svome iskazu USKOK-u navela kako je osobno spriječila objavljivanje određenih informacija. Sada je očito da je ministrica Dalić koristila medije kao svoj osoban PR kanal i pritom od hrvatske javnosti skrivala esencijalno važne informacije o Agrokoru”, ustvrdio je Grmoja.

Izvor: Al Jazeera i agencije