Poznat datum lansiranja rakete ‘Ariane 5’

Evropska raketa će u orbitu poslati dva satelita (EPA)

Lansiranje brazilskog i korejskog satelita pomoću rakete Ariane 5, tri puta odgađano krajem marta zbog nemira u Francuskoj Gvajani, planirano je za 4. maj, saopćila je kompanija Arianespace.

Kompanija u saopćenju ističe da nastavlja raditi na pripremi triju trenutnih lansirnih kampanja: dviju s lanserom Ariane 5 i jedne sa Sojuzom.

Prvo od tri lansiranja planirano je 4. maja, “što je moguće ranije unutar perioda lansiranja”, između 17:31 i 20:19 po vremenu u Kourouu, navodi se u saopćenju.

Pristup Gvajanskom svemirskom centru oslobođen je u subotu nakon više od mjesec dana blokade, što je omogućilo nastavak rada u ponedjeljak.

Evropska raketa poslat će u orbitu dva satelita, SGDC brazilskog operatera Telebrasa S. A., koji treba osigurati zaštićenu satelitsku komunikaciju za vojsku i vladu, te komunikacijske usluge velikog kapaciteta u nepristupačnim dijelovima Brazila.

Zaštićena komunikacija za vojsku i vladu

Satelit KOREASAT-7 korejskog operatera KTSAT-a treba osigurati veći kapacitet i bolju pokrivenost iznad Koreje, Filipina, Indokineskog poluotoka, Indije i Indonezije.

Bit će to četvrto lansiranje ove godine za francusku kompaniju koja pruža usluge lansiranja i drugo lansiranje Ariane 5 u 2017. godini.

Za sada nije poznato kada su planirana druga dva lansiranja koja su bila predviđena u aprilu.

“Socijalni nemiri, koji su više od mjesec dana paralizirali Francusku Gvajanu, koštali su Arianespace i njegove partnere gotovo 500.000 eura”, rekao je u subotu Stéphane Israël, glavni direktor operatera za lansiranje satelita, potvrdivši da je ove godine na programu 12 lansiranja.

Izvor: Agencije