Poznata imena dvojice napadača iz Istanbula

Više od 100 osumnjičenih pripadnika ISIL-a uhapšeno je tokom juna u Turskoj (EPA)

Rakim Bulgarov i Vadim Osmanov su imena dvojice od tri bombaša samoubica koji su izveli napad na aerodrom Ataturk u Istanbulu.

Prema posljednjim informacijama, u napadu, 28. juna na aerodrom Ataturk poginule su najmanje 44, a ranjeno je preko 200 osoba, prenosi Anadolija.

Tužilaštvo Bakirkoy u Istanbulu tokom istrage utvrdilo je identitet dvojice od tri napadača na aerodrom, a radi se o Rakimu Bulgarovu i Vadimu Osmanovu.

Istražni organi pronašli su fotokopiju pasoša Vadima Osmanova u jednoj agenciji za nekretnine u istanbulskoj četvrti Fatih, gdje je on unajmio stan.

Produžen pritvor privedenima

U kanti za smeće nedaleko od ove kuće pronađen je i kompjuter oštećen ekserom.

Policija nastoji pristupiti podacima u računaru.

Saznaje se da je produžen pritvor za 13 privedenih osoba koje se dovode u vezu s napadom.

U četvrtak je objavljeno da su napad na aerodrom izveli Rus, Kirgistanac i Uzbekistanac.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u obraćanju na otvorenju džamije Hasan Gumusdag u Istanbulu rekao je kako iza napada na aerodrom najvjerovatnije stoji oružana grupa Islamska država Irak i Levant.

“Vidite ono što se desilo na aerodromu. Najvjerovatnije je da je djelo ISIL-a. Kažu da nešto tako rade u ime islama. To nema veze s islamom. Njihovo mjesto je u paklu. Jer, ko ubije jednu osobu, kao da je ubio cijeli svijet. Ovi ljudi su nevini, djeca, žene, stariji… Oni samo putuju, nemaju veze ni s čim, a bivaju suočeni sa smrću. Nemate pravo na to”, poručio je Erdogan.

On je dodao kako će borba protiv terorizma biti odlučno nastavljena.

Hapšenje pripadnika ISIL-a

“I ovo ćemo, prije ili kasnije, završiti. Mirni dani su blizu”, dodao je predsjednik Turske.

Također je istakao kako oni koji žele podijeliti Tursku neće uspjeti u tome te izrazio nadu da se jedinstvo širi i da će se proširiti cijelom zemljom.

Više od 100 osumnjičenih pripadnika ISIL-a uhapšeno je tokom juna u Turskoj, navodi se iz agencija za provođenje zakona.

Od 106 uhapšenih, 32 osobe su zadržane u pritvoru.

Preostali osumnjičeni su deportirani, pušteni uz kauciju do okončanja istrage, ili pušteni bez dodatnih radnji koje treba poduzeti.

Među onima koji su deportirani iz Turske je 19 Tadžikistanaca uhapšenih u Istanbulu 3. juna.

Hapšenja su se dogodila u provincijama Gaziantep, Kilis, Mersin, Kahramanmaras, Antalija, Izmir, Manisa, Yozgat, Ankara, Bursa i Istanbul.

Zaplijenjeni oružje, novac, računari

Policijska, žandamerijska i vojna evidencija koju je pregledala Anadolija pokazuje da su tokom hapšenja zaplijenjeni oružje, novac, računari i dokumentacija.

Prema navodima turskog Ministra unutrašnjih poslova Efkana Ala, u ovoj godini je do sada uhapšeno 1.654 osumnjičenih pripadnika ISIL-a, od kojih je 791 osoba iz inostranstva.

Od ukupnog broja uhapšenih, u pritvoru su zadržane 663 osobe.

Brojke o hapšenjima sastavljene su nakon napada na aerodrom u Istanbulu.

Izvor: Agencije