Poznata sva imena buduće vlade Srbije

Ministar unutrašnjih poslova ujedno je i premijer Ivica Dačić, a prvi potpredsjednik Vlade Srbije ostaje Aleksandar Vučić (Al Jazeera)

Ukoliko se Narodna skupština Srbije saglasi, rekonstruirana vlada Srbije radit će u sljedećem sastavu:

– premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, vicepremijer Aleksandar Vučić

– potpredsjednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić

– potpredsjednik vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić

– ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar odbrane Nebojša Rodić, ministar pravde Nikola Selaković

– ministar finansija Lazar Krstić, ministar privrede Saša Radulović, ministar poljoprivrede Dragan Glamočić

– ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić

– ministar saobraćaja Aleksandar Antić, ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović

– ministar regionalnog razvoja i državne uprave Igor Mirović, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović, ministar kulture Ivan Tasovac, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić

– ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić, ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

Zasjedanje u petak i subotu

Skupština Srbije usvojila je izmjene Zakona o ministarstvima, čime su se stekli uslovi da rekonstrukcija vlade uđe u finiš, što će se dogoditi u petak, za kada je planirana sjednica na kojoj će se raspravljati o kandidatima za buduće ministre, dok se izbor novih ministara očekuje u subotu.

Prema informacijama iz Parlamenta, predsjednik Skupštine Nebojša Stefanović će sjednicu najvjerovatnije zakazati za 15 sati u petak, a prvi će se parlamentarcima obratiti premijer Ivica Dačić sa svojim ekspozeom, javlja Tanjug.

Uobičajena praksa, kao i skupštinski akti, nalažu da poslije toga riječ dobiju šefovi poslaničkih grupa, a pošto oni iscrpe vrijeme koji im je na raspolaganju, sjednica će biti nastavljena sljedećeg dana, odnosno u subotu.

Kako se očekuje, poslanici će se okupiti u subotu oko 10 sati kako bi učestvovali u raspravi, a vrijeme koje im stoji na raspolaganju je uobičajenih pet sati.

Pošto se i to vrijeme iscrpi, Skupština će se najvjerovatnije poslije podne glasanjem izjasniti o kandidatima za ministre, koji će potom položiti zakletvu.

Parlament je ranije u četvrtaks konstatirao ostavke devet ministara – prosvjete Žarka Obradovića, odbrane Aleksandra Vučića, saobraćaja Milutina Mrkonjića, finansija i privrede Mlađana Dinkića, regionalnog razvoja Verice Kalanović, potpredsjednice zadužene za evrointegracije Suzane Grubješić, kulture Bratislava Petkovića, poljoprivrede Gorana Kneževića i sporta Alise Marić.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije