Pozorišna godina u znaku Shakespearea

Navršilo se 450 godina od rođenja Williama Shakespearea. Pozorišta širom svijeta 2014. godinu posvetit će ovom velikanu drame. Shakespeareova djela neiscrpna su inspiracija rediteljima, a dobila su brojne pozorišne i filmske verzije.

Savremena izvedba njegove komedije Mnogo buke ni oko čega u londonskom pozorištu, više od 400 godina nakon što je napisana, i dalje se prikazuje pred publikom. Umjetnički direktor Globe teatra Dominic Dromgoole kaže da Shakespeareova djela evoluiraju sa svakom novom generacijom.

“Svake godine, svake decenije vaše poimanje Shakespearea je potpuno novo. Znamo da je on bio veliki međunarodni dramski pisac, koji se transformira iz trena u tren. Znamo da postoji ogromna želja za njegovim djelima i u Kini, Indiji, u Rusiji i Americi… svuda”, rekao je Dromgoole.

Izložba kopija Shakespearovih djela

Najveći dio književnog opusa Shakespeare je napisao između 1590. i 1613. godine. Rana djela, koja uglavnom čine komedije, uzdigao je do savršenstva. Tragedije je pisao do 1608. godine. U tom periodu nastali su Hamlet, Kralj Lear i Macbeth, drame koji se ubrajaju u najbolje pozorišne komade.

“Nevjerovatna stvar o Shakespeareovom radu je spoj javnog i privatnog. On može govoriti grupi o tome kako ljudi žive u zajednici, može govoriti privatno o pojedincu, šaptati na uho o ljubavi ili ljubomori, nezahvalnosti…”, kaže Dromgoole.

U londonskom Muzeju Victorije i Alberta izlažu kopije čuvenih Shakespeareovih djela, zajedno s brojnim predmetima koji ukazuju na njegov spisalački opus.

“Pomislite koliko teško je bilo objavljivanje djela u to vrijeme. I sama činjenica da sve te predstave nisu rađene na osnovu objavljene cjeline, nego su objavljivani pojedinačni dijelovi. Tako da su to njegovi prijatelji sastavljali, tražili su sve te dijelove i sastavljati ih u jednu cjelinu. Bez toga, mnoge Shakespeareove drame ostale bi nepoznate”, kaže pozorišna umjetnica Victoria Broackes.

Shakespeare se bavio glumom, pisao pjesme i drame, pri čemu je pokazao podjednak talent za tragediju i komediju. Njegova djela su prevedena na mnoge jezike svijeta, a stihovi najcitiraniji od svih autora u historiji književnosti.

Izvor: Al Jazeera