Pozvane sve članice EU-a da priznaju Kosovo

Za izvještaj Urlike Lunacek o Kosovu glasala su 42 člana AFET-a, devet je bilo protiv i 12 suzdržano (EPA)

Izvjestiteljka Evropskog parlamenta (EP) za Kosovo Ulrike Lunacek ocijenila je povodom usvajanja njenog izvještaja o Kosovu u Vanjskopolitičkom odboru EP-a (AFET) da i preostalih pet članica Evropske unije treba da priznaju Kosovo.

“Jedan dan nakon historijskog sastanka predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i kosovske predsjednice Atifete Jahjaga, AFET je u Briselu jasnom većinom glasao za moj izvještaj o Kosovu i time još jednom uputio snažan signal ohrabrenja Prištini”, navela je u saopćenju.

Prema njenim riječima, izvještaj jasno stavlja do znanja da je “budućnost nezavisnog Kosova u integraciji u Evropsku uniju“.

“Pet godina poslije proglašenja nezavisnosti moj izvještaj zahtijeva da preostalih pet članica EU-a konačno spoznaju realnost i priznaju Kosovo. Pozitivan uticaj Evropske unije na Kosovu stalno slabi zbog nejedinstva u politici priznanja. Također, tako se sprečava puno učešće u Europolu i Interpolu i miniraju zajednički napori u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala”, smatra Lunacek.

Brza primjena dijaloga o dostizanju vizne liberalizacije za građane Kosova, teritorijalni integritet i nastavak dijaloga Beograda i Prištine su dalji centralni zahtjevi izvještaja, ukazala je ona.

Poziv Beogradu na saradnju

Izvještaj poziva Beograd da okonča svoju podršku i finansiranje paralelnih struktura na sjeveru Kosova, kao i da koristi svoj uticaj na srpsku manjinu sjeverno od Ibra u cilju uklanjanja blokada i omogućavanja prave slobode kretanja za sve stanovnike Kosova i trgovinu.

“Za integraciju srpske manjine na sjeveru Kosova moj izvještaj zahtijeva podršku, kako od strane Evropske unije, tako i Vlade Kosova. Samo se na taj način srpski građani Kosova na sjeveru, kao što je to uspjelo i u općinama južno od Ibra, mogu pridobiti za novu državu”, kazala je Lunacek.

Austrijska političarka se kritično izjasnila prema kosovskim institucijama u vezi s primjenom prave izborne reforme, kao i u vezi sa pojačanim naporima u oblasti vladavine prava, slobodom medija, zaštitom etničkih i seksualnih manjina, borbom protiv korupcije i organizirnog kriminala, te brzom primjenom Zakona o zaštiti svjedoka.

Zemlje članice EU-a se u tom kontekstu pozivaju da na Kosovo upute više sudija i državnih tužilaca za potrebe EULEKS-a.

Lunacek je ocijenila da je usvajanje njenog izvještaja za Kosovo, kao i ukupan proces stabilizacije na zapadnom Balkanu, od velikog značaja i da treba sa isto takvim uspješnim ishodom biti usvojen na plenumu Evropskog parlamenta u martu.

Za izvještaj Urlike Lunacek o Kosovu glasala su 42 člana AFET-a, devet je bilo protiv i 12 suzdržano.

Izvor: Agencije