PR i politika: Masovni otkazi za ‘Pustinjski Davos’

Veliki broj kompanija otkazao je učešće na samitu u Rijadu (Reuters)

Najavljivana je kao početak modernizacije saudijske ekonomije, koja se temelji na nafti, no sedmicu prije početka drugog izdanja prestižne ekonomske Inicijative za buduće investicije – FII ova konferencija se pretvara u marketinšku katastrofu za Saudijsku Arabiju.

Više od deset najvećih i najprominentnijih učesnika objavili su da neće učestvovati na samitu, nakon nestanka i mogućeg ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Kompanije koje ne dolaze na konferenciju

Blackrock

Blackstone

Bloomberg

CNN

Credit Suisse

Economist

Financial Times

Ford

Google

HSBC

JP Morgan Chase

Los Angeles Times

Mastercard

New York Times

Sinovation Ventures

Standard Chartered

Thrive

Uber

Viacom

World Bank

Nazvan “Pustinjski Davos”, po ekonomskom forumu u švicarskom gradu Davosu, elitni skup, čiji je idejni tvorac princ Mohammed bin Salman, trebao bi ojačati napore saudijskog vladara da do 2030. godine unaprijedi ekonomiju Kraljevine.

Posljedica će sigurno biti

No, s nestankom i mogućim ubistvom Khashoggija, dobar dio kompanija, od tehnoloških giganata poput Googlea i Ubera, bankarskih divova JP Morgan Chasea, Credit Suissea i HSBC-a, do medija kao što su CNN, The New York Times i Financial Times, tvrde da ove godine neće doći na FII.

Sve ove kompanije su za razlog navele dešavanja oko Khashoggija, kojem se 2. oktobra, nakon što je zakoračio u saudijski konzulat u Istanbulu, gubi svaki trag.

Luciano Zaccara, koordinator Centra za zaljevske studije Univerziteta u Kataru, kaže da tek treba vidjeti da li će otkazi ovih kompanija imati dugoročan efekat i da li se njihovo odustajanje bazira samo na odnosima s javnošću.

“Ovo je ključni samit, s naglaskom na Saudijsku Arabiju. Sam dolazak tamo bi za sve ove kompanije bio kontroverza”, rekao je Zaccara za Al Jazeeru.

“Za dugoročne – nisam siguran, ali gledano kratkoročno ili srednjeročno – posljedica na Saudijsku Arabiju će na neki način biti.”

Saudijski toksični brend

Prema Jocelyn Mitchell, asistentici profesora Američke i zaljevske politike na Sjeverozapadnom univerzitetu, korporacije su prisiljene reagirati kada se radi o nečemu što spada pod kršenje ljudskih prava.

“Brend Saudijska Arabija je u posljednjih nekoliko godina postao toksičniji, nakon diskutabilnih odluka u vezi jemenske humanitarne katastrofe, blokada Katara i Kanade i represije nad sopstvenim građanima, naročito ženskim aktivistima. Te akcije pokazuju da je njihov biznis značajniji od osnovnih ljudskih prava o slobodi govora i neslaganja”, rekla je ona.

 

Mitchell je dodala da odustajanje od konferencije kompanijama nije lagana odluka.

“Nesigurne opklade nisu dobre opklade. Zbog svega, kompanije strahuju za sigurnost ulaganja”, kaže ona.

Američki ministar trezora Steve Mnuchin objavio je da će prisustvovati konferenciji, ali i da će pratiti situaciju.

Na njemu će biti mnogo očiju, u očekivanju sljedećeg poteza američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Interes ili ljudska prava

“Ako se ministar Mnuchin povuče sa konferencije, to bi značilo da Trump nestanak, a možda i ubistvo, novinara [Jamala Khashoggija] shvata ozbiljno, a to bi moglo povući i nametanje sankcija. S druge strane, njegovo prisustvo moglo bi značiti da su Trumpu interesi na prvom mjestu, čak ispred američke liderske pozicije po globalnom pitanju ljudskih prava, i to u obliku multimijarderskog ugovora o kupovini oružja između Saudijske Arabije i SAD-a”, kaže Mitchell.

Zaccara tvrdi da sve više kompanija koje vode računa o ljudskim pravima trebaju istupiti.

“Nadam se da će odustajanje sve većeg broja kompanija od konferencije pokazati da je slučaj Khashoggi nešto što se ne može zanemariti i da međunarodne organizacije i vlade trebaju davati ozbiljnije izjave o njemu”, istakao je Zaccara.

Neke od kompanija koje su otkazale učepće u velikoj se mjeri oslanjaju na saudijske investicije.

Uber, jedan od njih, 2016. godine je primio investiciju iz Saudijske Arabije u iznosu od 3,5 milijardi dolara, a u njegovoj upravi sjedi direktor Javnog investicionog fonda Saudijske Arabije Yasir al-Rumayyan.

Blackstone i 40 milijardi dolara

Saudijci, također, planiraju ubrizgati milijardu dolara u Virgin Grupu Richarda Bransona, no on je i, pored toga, objavio da njegove kompanije više neće pregovarati sa saudijskim investitorima.

Isto je i s Blackstoneom, američkom kompanijom koja je s Kraljevinom potpisala memorandum vrijedan 40 milijardi dolara.

Predstavnici sve tri ove kompanije objavili su povlačenje sa konferencije, a Branson je rekao da će, ako se informacije o Khashoggijevom ubistvu pokažu tačnim, to sigurno promijeniti želju svakoga na Zapadu da sklapa poslove sa Saudijcima.

Izvor: Al Jazeera