Prava Hrvata nakon ulaska u EU

Hrvatski građani koji nakon datuma ulaska odu u penziju imat će određene pogodnosti (EPA)

Nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, hrvatski građani moći će u drugim članicama EU-a koristiti zdravstvenu zaštitu na osnovu Evropske kartice zdravstvenog osiguranja, rečeno je na predstavljanju brošure “Hrvatska u EU – Vodič kroz prava”.

U brošuri su predstavljena prava iz zdravstvenog i penzionog osiguranja, te prava po osnovi nezaposlenosti na području Hrvatske, kao i prava koja će hrvatski građani nakon 1. jula moći ostvariti kao građani EU-a.

Među tim pravima je i Evropska zdravstvena kartica, koju će besplatno izdavati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) na rok od godinu dana.

Lakše zapošljavanje

Ta kartica služit će za osiguranje tzv. nužne medicine, odnosno usluge hitne medicinske pomoći hrvatskim građanima koji se u nekoj od zemalja EU-a iznenada razbole, povrijede ili dožive nesreću, rekao je direktor HZZO-a Siniša Varga.

Kartica ne pokriva usluge za koje je u Hrvatskoj potrebna uputnica, niti hrvatski građanin može sam tražiti medicinske usluge za koje mu treba uputnica.

Ulaskom Hrvatske u EU Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) postat će dio Evopske mreže javnih službi za zapošljavanje (EURES), putem kojeg će Hrvatima biti dostupno posredovanje pri zapošljavanju u drugim članicama EU-a, najavila je direktorica HZZ-a Ankica Paun Jarallah.

U okviru HZZ-a već djeluju četiri Migracijska informacijska centra (MIC) u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, koji će biti jezgro EURES-ovih centara za Hrvatsku, dodala je Paun Jarallah.

Penziona prava

Što se tiče penzionera, oni će i nakon 1. jula primati penziju kao i dosad, a uvjeti za penziju ostaju isti, ali oni koji će nakon toga datuma ići u penziju imat će određene pogodnosti, rekao je direktor Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Srećko Vuković.

Naprimjer, zahtjev za penziju podnesen u jednoj državi članici smatrat će se zahtjevom podnesenim u svim državama članicama, a pravo na penziju moći će se ostvariti u svim članicama u kojima je hrvatski državljanin bio osiguran najmanje godinu dana.

Prava hrvatskih državljana iz socijalne sigurnosti (zdravstvena zaštita, porodiljske i roditeljske podrške, porodične nadoknade, nadoknade za nezaposlene, prava iz penzionog osiguranja) u drugim državama EU-a pokrivena su sistemom države u kojoj trenutno rade ili žive, a hrvatski su državljani izjednačeni s državljanima tih država EU-a.

Brošura, koja je predstavljena u srijedu, izdata je u okviru IPA programa za 2009. twinning projekta vrijednog milion eura, koji je pokrenulo Ministarstvo rada u saradnji sa nadležnim ustanovama Švedske.

Izvor: Agencije