Pravo na slobodan um i multikulturalnost

Legendarni nogometaš Manchester Uniteda i francuske reprezentacije Eric Cantona bio je gost Sarajeva, gdje je na Sarajevo Film Festivalu promovirao dokumentarni film Buntovnici nogometa, u kojem sudjeluje kao narator.

Film govori o odgovornosti sporta u oblikovanju ljepše budućnosti, a ispričan je kroz pet priča iz različitih krajeva svijeta.

Glavni junak jedne od tih priča je sarajevski i bosanskohercegovački nogometni velikan Predrag Pašić.

“Nogomet je najpopularniji sport. To je timski rad i sjajna škola života – kako zajedno pobijediti ili izgubiti, kako se boriti za prijatelja, bez obzira na boju kože ili porijeklo”, rekao je Cantona.

Cantona je priču o Pašiću uvrstio u svoj film jer, kako kaže, on je branio i brani pravo na slobodan um i multikulturalnost.

“U nogometu svi počinjemo zajedno kao petogodišnjaci, igramo zajedno bez postavljanja bilo kakvih pitanja. Za nas je to normalan život. Jedna divna škola otvorenog uma. Zato nam je bilo važno da učinimo nešto za školu Predraga Pašića. koji je tako dobro branio i brani pravo na slobodan um i multikulturalnost”, kazao je on.

“Veoma sam ponosan što smo povezali sve ove priče i napravili mostove. To su primjeri za budućnost i za našu djecu. Gradimo novi svijet. Nadamo se, sanjamo i zamišljamo da će to biti lijep svijet – kao u pjesmi Johna Lennona”, zaključio je Cantona.

U razgovoru za Al Jazeeru, Predrag Pašić govorio je o problemima rada u opkoljenom Sarajevu, o saradnji s Cantonom i producentima filma, o pričama drugih nogometaša iz filma te o svojoj nogometnoj školi.

Izvor: Al Jazeera