Pravomoćna presuda Prliću 2017. godine

Haški sud je u maju prošle godine šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora (EPA)

Pravomoćna presuda u predmetu “Prlić i drugi” očekuje se tek u lipnju 2017. godine, izvijestio je u četvrtak u Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron.

“Presuda po žalbi očekuje se u lipnju 2017.”, navodi Meron u redovitom izvješću o izlaznoj strategiji Suda, u kojem objašnjava kako se ta procjena temelji na činjenici da se tek u lipnju ove godine očekuje engleski prijevod prvostupanjske presude te usporedba sa sličnim opsežnim predmetima pred ICTY-em, prenosi Hina.

Kazne od 10 do 15 godina zatvora

Haški je sud u svibnju prošle godine šestoricu bivših čelnika samozvane Herceg-Bosne osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima tijekom rata u BiH, osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Bivši predsjednik vlade samozvane Herceg-Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik Vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Hadžić, Mladić i Karadžić nakon 31. 12.

Do sada su dvojica osuđenih i Tužiteljstvo najavili žalbu, a ostali su zatražili odgodu za podnošenje najave žalbe dok ne dobiju englesku verziju presude koja je izvorno objavljena na francuskom.

Meron je Vijeće sigurnosti UN-a izvijestio i da će se posljednja tri suđenja pred ICTY-em protiv jednog od vođa pobune hrvatskih Srba u Hrvatskoj Gorana Hadžića za ratne zločine u Hrvatskoj te protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i zapovjednika vojske bosanskih Srba generala Ratka Mladića za genocid u BiH, nastaviti nakon 31. prosinca 2014, što je datum koji je Vijeće sigurnosti odredilo kao datum završetka prvostupanjskih postupaka.

Suđenje Hadžiću trebalo bi se završiti u prosincu 2015, Karadžiću u listopadu 2015, a Mladiću u srpnju 2016.

Izvor: Agencije