Pravoslavci u regiji obilježili Badnji dan

Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti (Tanjug)

Sječom i prinošenjem Badnjaka pravoslavni vjernici, koji Badnji dan i Božić obilježavaju po Julijanskom kalendaru, u svim hramovima širom regiona pripremaju se za večerašnje bdijenje i sutrašnje obilježavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika – rođenje Isusa Hrista. 

Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Sveštenstvo Eparhije banjalučke i brojni vjernici danas su ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjoj Luci dočekali badnjak, koji je prije toga tradicionalno pronešen ulicama.

Protojerej-stavrofor Ratko Radujković, arhijerejski namjesnik banjalučki, rekao je da je doček badnjaka uvod u praznik Hristovog rođenja Božić, kao praznika mira i radosti.

Nakon što je otpjevana pjesma badnjaku, on je unesen u Hram, gdje je okićen, prenijela je agencija Tanjug.

U Hramu Hrista Spasitelja predveče episkop banjalučki Jefrem služit će večernje i osveštati badnjak, koji će potom biti naložen u porti Crkve Svete Trojice. 

Vladika Jefrem u ponoć će u hramu Hrista Spasitelja služiti Svetu arhijerejsku liturgiju povodom Božića.

Pripreme za božićnu trpezu

Badnji dan obilježava se i u Prijedoru. U gradu na Sani, Badnji dan, slavi se od ranoga jutra. I posljednje pripreme za posnu, ali i božićnu trpezu u punom su jeku.

I ove godine ispred hrama Svete Trojice u Prijedoru, Prijedorčani će dočekati centralni badnjak, koji će potom biti osveštan i naložen.

Badnji dan svečano se obilježava i u svim srpskim pravoslavnim porodicama u Brčkom.

Povodom obilježavanja Badnjeg dana, u svim crkvenim opštinama Srpske pravoslavne crkve na području opštine Gradiška danas je organizovano tradicionalno voženje badnjaka.

Glavni gradski badnjak iz prigradskog naselja Žeravica krenuo je tačno u podne u obilazak gradskih i prigradskih naselja u Gradišci.

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori i ovaj Božić će dočekati podjeljeni na one koji poštuju Srpsku pravoslavnu crkvu i one koji su se priklonili nekanonskoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Odvojeno paljenje badnjaka

Godinama unazad već kanonska SPC i nepriznata CPC odvojeno pale badnjake, a nerjetko tom prilikom je dolazilo do raznih incidenata, jer nekanonska crkva smatra da su njeni manastiri i crkve okupirani od srpske mitropolije u Crnoj Gori i da se u njima, kako kažu, ne vidi Hristos Gospod od srpskih svetitelja Nemanje, Save, Milutina, Lazara…

On je ponovio da njegova CPC očekuje od crnogorske vlasti da će stati na put SPC, koju je nazvao kriminalnom i okupatorskom organizacijom oličenoj u Beogradskoj patrijaršiji.

U Skoplju Badnji dan je obilježen donošenjem badnjaka nepriznate MPC na plato ispred crkve “Sv. Kliment Ohridski “u organizaciji Udruženja građanskih odbora za proslavu Božića. 

Arhiepiskop Ohridski i Makedonije Stefan poručio da je svakom građaninu neophodno da ima mir s Bogom i mir u sebi i sa drugima, mir u radu i u životu.

“Tamo gde nema mira, rađaju se nesporazumi među ljudima, ratovi i sukobi između naroda i država, nastaju moralne i socijalne krize niču sva zla koja, nažalost, obiluje u današnjem svetu”, poručio je arhiepiskop Stefan.

Izvor: Agencije