Pravoslavni kršćani u Gazi: Jerusalem je palestinski i o tome nema pregovora

Pravoslavni kršćani u Gazi slažu se da je Jerusalem simbol kršćana širom svijeta, kao i muslimana (Al Jazeera)

Piše: Mohamed Omran

Pravoslavni kršćani iz Gaze proslavu Božića sveli su samo na obavljanje molitve, bez bilo kakvih značajnijih svečanih manifestacija. Kažu da na taj način žele izraziti protivljenje odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa o statusu Jerusalema i solidarnost sa širokim narodnim pokretom protiv okupacijskih snaga na palestinskoj teritoriji.  

Pitanje Jerusalema dominiralo je razgovorima vjernika nakon nedjeljne mise u grkopravoslavnoj Crkvi sv. Porfirija u Gazi iako su zaokupljeni prikupljanjem informacija o dobijanju izraelskih dozvola za odlazak u Betlehem na Zapadnoj obali radi obavljanja vjerskih obreda i posjete rodbini. 

Stavovi pravoslavnih kršćana Gaze, i na zvaničnom i na narodnom nivou, odražavaju veliku ljutnju zbog odluke američkog predsjednika. Opisuju ga kao političara bez vjerske i historijske dimenzije koji se suprotstavlja činjenici da je Jerusalem arapski i palestinski grad i da to “ne može biti predmet pregovora”.  

Sredstva otpora

Osim toga što su u razgovoru za Al Jazeeru izjavili da je uvažavanje Jerusalema kao glavnog grada Palestine dio njihove vjere i patriotizma, također insistiraju na tome da je potrebno uložiti maksimalne napore pred međunarodnim organizacijama i forumima kako bi Trumpova odluka bila poništena.

Jedno od prvih sredstava na tom putu jest širenje istine u svijetu o palestinskom identitetu svetog grada, što ni u kojem slučaju ne može biti predmet političkih dogovora niti se time može trgovati, pri čemu se treba usredotočiti na zakonsku, vjersku i historijsku dimenziju kako bi se potvrdila ništavnost Trumpove odluke.

Palestinka Laila Sayegh, vjernica koja je došla na nedjeljnu misu, osudila je i žestoko napala odluku Trumpa, koju je opisala kao “sramotnu, jer Jerusalem nije njegova imovina niti nešto što je naslijedio od predaka, pa da se može razmetati kako on hoće. Jerusalem je naš grad i grad naših predaka već hiljadama godina.”

Osim toga što je naglasila da je veoma važno da se mlađim generacijama nastavi usađivati osjećaj arapskog identiteta grada Jerusalema, Laila izričito tvrdi da sveti grad niko ne može oteti ako muslimani i kršćani nastave biti jedinstveni unutar i izvan zemlje u suprotstavljanju okupatorskoj i američkoj odluci. 

Pravoslavni kršćani u Gazi slažu se da je Jerusalem simbol kršćana širom svijeta, kao i muslimana, međutim, različito doživljavaju stavove islamskog i kršćanskog svijeta prema američkoj odluci. Jedan dio njih smatra da je stav bio primjeren, dok drugi kažu da se rezolucija Ujedinjenih nacija treba pretočiti u konkretne korake.

Labavi stavovi

Palestinac Abu Wadi smatra da svijet i relevantne institucije, poput Organizacije islamske saradnje i Arapske lige, imaju labav stav koji se oslanja na ustanak i otpor palestinskog naroda u poništavanju američke odluke. 

Abu Wadi opisuje Trumpa kao “kršćanskog cionista koji ne razumije historiju i mentalno ograničenu osobu koja jedino zna za novac”. Sličan opis dao je i Suhail Nicola Tarazi, direktor Organizacije Palest za studije i medije, koji smatra da ta “politička odluka pripada svjetskoj cionističkoj organizaciji”. 

Tarazi kaže da ne treba umanjivati značaj stavova kršćana širom svijeta, a posebno na Istoku, o Jerusalemu kao okupiranom gradu i glavnom gradu Palestine, ali smatra da je još važnije da se palestinski kršćani suprotstave Trumpovoj odluci jer je to odraz njihovog patriotizma.

Tarazi se nada da će kršćanski i islamski svijet pružiti novčanu i stvarnu pomoć Palestini, a ne samo verbalnu, kako bi podržali postojanost palestinskog naroda na okupiranoj teritoriji, slijedeći u tome primjer SAD-a, koji staje na stranu Izraela u svim situacijama, naročito ako se uzme u obzir da je Jerusalem kompas svakog kršćanina i muslimana u svijetu.

Vjerska organizacija kršćana Gaze dijeli ranije spomenute stavove protivljenja Trumpovoj odluci, s obzirom na to da Jerusalem smatra “žilom kucavicom za život kršćana, njihovim srcem i izvorom duhovnog i patriotskog života”, prema riječima Jabra al-Jaldeha, direktora za vjerske odnose Grčke pravoslavne crkve.

Al-Jaldeh američku odluku opisuje na sličan način kao i ostali kršćani, u smislu da je to “pogrešna i nepravedna odluka koju je Tump ishitreno donio bez osvrtanja na prošlost, koja potvrđuje da je Jerusalem glavni grad Palestine već generacijama”.

Iako je taj vjerski predstavnik izrazio zadovoljstvo stavovima svijeta u vezi sa suprotstavljanjem Trumpovoj odluci u UN-u, ipak smatra da je stav kršćana bio snažan, a u nekim aspektima i bolji od stava muslimana, posebno u kontekstu toga da su naglasili da nema kompromisa o palestinskom identitetu Jerusalema te da odustaju od proslave Božića zbog dešavanja u svetom gradu.

Izvor: Al Jazeera