Praznik na Kubi: Večeras sviraju Rolling Stonesi

Engleska rok grupa Rolling Stones je stigla u Havanu, gdje će u petak navečer održati besplatan koncert. Njihova muzika nekada je na Kubi bila zabranjena.

Koncert se održava samo tri dana nakon historijske posjete američkog predsjednika Baracka Obame. Od 60-ih do 80-ih godina prošlog vijeka strani bendovi su smatrani subverzivnim. Kubanci su tu vrstu muzike mogli slušati jedino tajno.

“Donedavno je John Lennon bio jedina britanska muzička legenda koja je posjetila Kubu. Ali, sada je počelo odbrojavanje do najuzbudljivijeg rok koncerta u historiji ove zemlje: Rolling Stonesi dolaze i niko ne želi propustiti njihov nastup”, javlja reporterka Al Jazeere Lucia Newman.

“Kad sam bila mlađa, sanjala sam o jednom ovakvom koncertu, ali ovdje ih nije bilo”, rekla je Blanca Nieves, stanovnica Havane.

“Prvi put ćemo vidjeti nešto ovakvo, možda i posljednji. Želimo biti u mogućnosti slušati ih i u inozemstvu”, kazao je Carlos Ariel, stanovnik Havane.

Jedini besplatan koncert

Čuveni britanski bend donio je 500 tona opreme. Procjenjuje se da će nastupiti pred više stotina hiljada ljudi. Bit će to veliko finale latinoameričke turneje Rolling Stonesa i jedini koncert na kojem će svirati besplatno.

Stonesi su kubanskom narodu putem YouTubea poslali poruku u kojoj je Mick Jagger, na sasvim pristojnom španskom jeziku, nazvao ovaj nastup historijskim i poručio kako se nada da će ga i Kubanci tako doživjeti. Ali, praktično niko nije vidio njihovu poruku, jer je pristup internetu na Kubi veoma ograničen. Ipak, bit će to izuzetan događaj sa brojnih aspekata.

“Kuba nikad nije dio velikih muzičkih turneja. Samo zamislite koliko je uzbuđenje! Također, Stonesi imaju tri generacije fanova”, kazao je Roberto Carcasses, kubanski muzičar

Kubanska vlada decenijama je zabranjivala muziku bendova poput Beatlesa i Rolling Stonesa, nazivajući je “ideološkom devijacijom”. Ovosedmična posjeta Baracka Obame bila je historijska. Ali, ovaj koncert nije toliko formalan događaj. A to što rok grupa, koja se smatra živućom legendom, dolazi na Kubu pokazatelj je, čini se, da se ova zemlja, u kulturnom smislu, vraća na svjetsku scenu.

Izvor: A Jazeera