Prebivalište u RS ipak u redovnoj proceduri

Iako je na prijedlog zakonodavnog odbora Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska Zakon o prebivalištu i boravištu trebao biti razmatran u formi prijedloga i po hitnom postupku, on će se, ipak, razmatrati u formi nacrta i to u redovnoj proceduri.

Većinom glasova srpskih poslanika odbijen je prijedlog Kluba SDP-SDA da se ovaj nacrt povuče iz parlamentarne procedure.

U obraćanju poslanicima Amir Zahirović, član poslaničkog Kluba SDP-SDA, rekao je da ovaj zakon treba povući iz procedure, jer njegovo donošenje nije u nadležnosti Parlamenta Republike Srpske.

„Ovo je kršenje člana 4. Ustava BiH i derogiranje državne nadležnosti i državnog Zakona o prebivalištu, jer se u članu 46. entitetskog zakona navodi da stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o prebivalištu i boravištu BiH“,  pojasnio je Zahirović.

Obavijestio je predsjednika Narodne skupštine RS-a Igora Radojičića da poslanici SDP i SDA iz principijelnih razloga neće prisustvovati dijelu sjednice, tokom koje se bude razmatrao nacrt Zakona o prebivalištu i boravištu.

Radojičić: Još jedna šansa za državni zakon

„Zakonodavni odbor Narodne skupštine RS-a je entitetskom Prijedlogu zakona o prebivalištu i boravištu promjenio formu u nacrt i iz hitne ga vratio u redovnu proceduru, s osnovnim razlogom da se da još jedna šansa za njegovo usvajanje na bh. nivou“, potvrdio je predsjednik entitetskog Parlamenta Igor Radojičić.

U izjavi novinarima u Banjoj Luci je ponovio kako je predlaganje tog zakona na nivou RS-a „iznuđeno“, te da bi optimalno rješenje bilo njegovo usvajanje na nivou BiH.

„Ukoliko to ne bude moguće, RS ide u proceduru donošenja svog zakona. Također, zakon u entitetu ne bi mogao biti doslovno isti, prepisan, kao na nivou BiH, već bi morao biti prerađen“, rekao je Radojičić.

Zakon će u formi nacrta, dodao je, biti razmatran na ovoj sjednici Parlamenta RS-a u prvom čitanju, a kada će se završiti konačna procedura i njegovo eventualno stupanje na snagu teško je reći.

Radojičić tvrdi da nije upoznat s današnjim stavom OHR-a da je „pitanje prebivališta uređeno državnim zakonom, a entiteti imaju ustavnu obavezu da u potpunosti poštuju zakone usvojene u institucijama Bosne i Hercegovine”.

Naveo je i to kako taj stav službeno nije upućen u Parlament RS-a.

RS: Prevazilaženje pravne praznine

U obrazloženju potrebe za donošenjem Zakona o prebivalištu i boravištu, Vlada Republike Srpske je, kao predlagatelj, navela kako „postoji potreba za prevazilaženjem pravne praznine, zbog nedonošenja zakona na nivou BiH“.

Vlada RS-a tvrdi da „nedonošenje zakona na nivou BiH, koji bi detaljnije i adekvatnije uredio područje prebivališta i boravišta, ima za posljedicu uskraćivanje Ustavom zagarantovanih prava građana RS-a, kao što je pravo na slobodu kretanja“.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je u više navrata najavljivao kako će „RS svim sredstvima onemogućiti izborni inženjering kada je u pitanju bošnjačko glasačko tijelo, kako se ne bi ponovilo lažno prijavljivanje glasača na način koji se desio u Srebrenici na lokalnim izborima 2012. godine“.

U obraćanju poslanicima Amir Zahirović, član poslaničkog  Kluba SDP-SDA, rekao je da ovaj zakon treba povući iz procedure, jer njegovo donošenje nije u nadležnosti Parlamenta Republike Srpske.

Zbog toga predloženi entitetski zakon predviđa niz uvjeta koji se moraju ispuniti za prijavu prebivališta u RS-u, kao što su prilaganje dokaza da imaju valjanu osnovu za prebivalište na adresi na kojoj se prijavljuju, što podrazumijeva dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stana, kuće ili drugog objekta za stanovanje, ovjeren ugovor o zakupu…

Među srpskim parlamentarnim strankama postoji jedinstven stav da se zakon o prebivalištu u RS-u mora donijeti, pa je i prije sjednice Narodne skupštine neupitno da će on dobiti zeleno svjetlo od tih stranaka.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić prethodno je izjavio kako je predloženi zakon „gotovo identičan onom koji je trebao biti usvojen na nivou BiH, zadovoljava sve standarde EU-a, te nema pravnih prepreka za njegovo donošenje“.

‘Nezakonito prenošenje nadležnosti’

Poslanici bošnjačkih stranaka u entitetskom Parlamentu smatraju da na taj način RS „nezakonito na sebe prenosi nadležnosti države, jer je pitanje boravišta i prebivališta u isključivoj nadležnosti države BiH i, shodno tome, može se uređivati samo zakonom koji važi na teritoriji cijele države“.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Ramiz Salkić izjavio je za Anadoliju da se donošenjem Zakona o prebivalištu i boravištu „direktno krši i Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH“.

„Regulisanje pitanja prebivališta i boravišta direktno je državna nadležnost. Uz to, predložena zakonska rješenja direktan su udar na Aneks 7 Dejtonskog sporazuma, koji jasno kaže da sva lica imaju pravo na slobodu kretanja i izbor mjesta prebivališta“, upozorio je Salkić.

Predloženi entitetski zakon predviđa niz uvjeta koji se moraju ispuniti za prijavu prebivališta u RS-u, kao što su prilaganje dokaza da imaju valjanu osnovu za prebivalište na adresi na kojoj se prijavljuju, što podrazumijeva dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stana, kuće ili drugog objekta za stanovanje, ovjeren ugovor o zakupu…

I šef poslaničkog kluba SDP-SDA u Narodnoj skupštini RS-a Amir Zahirović dijeli Salkićevo mišljenje.

„Ovaj zakon direktno ulazi u nadležnosti države i krši prava povratnika na izbor mjesta prebivališta. Stoga ćemo na sjednici Narodne skupštine na to upozoriti i skupštinsku Ustavno-pravnu komisiju i glasati protiv ovog zakona“, najavio je Zahirović.

Bošnjački predstavnici u Vijeću naroda RS-a, potvrdio je šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović, uložit će veto i pokrenuti pred Ustavnim sudom RS-a zahtjev za ocjenu ustavnosti zakonskog prijedloga, te ishođenje odluke o privremenom postupku.

Nesuglasice u državnom Parlamentu

Pitanje prebivališta i boravišta državljana Bosne i Hercegovine je u isključivoj nadležnosti države BiH i direktno je vezano za Ustav BiH i slobodu kretanja koja je njime zagarantirana, a svako zadiranje u te principe, smatra Šefik Džaferović, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predstavlja povredu suvereniteta BiH.

Vlasti RS-a prijedlog entitetskog zakona opravdavaju činjenicom da je na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 12. ožujka, prolongirano usvajanje izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

„Radi se o pritisku vlasti Republike Srpske, kojim se želi izdejstvovati da se taj zakonski akt donese na državnom nivou. To je osnovni motiv poteza entitetskog Parlamenta. No, radi se o potpuno neprovodivom zakonu“, ocijenio je Džaferović.

Predstavnici Bošnjaka iz SDA i SDP-a, ali i Hrvata iz HDZ-a 1990 i HSP-a u Domu naroda protive se usvajanju predloženih izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, jer se njime, kako su ocijenili, ugrožava provedba „Aneksa 7“ Dejtonskog mirovnog spoarazuma, odnosno sloboda povratka.

Naime, povratnicima kojima su prilikom prijave adresa prebivališta trebali samo osobne dokumente (osobnu iskaznicu) kao dokaz, podsjeća Anadolija, ali u postupku revizije koja bi se za sve građane provela nakon pet godina, trebala bi i nova dokumentacija, kojom dokazuju vlasništvo (nad nekretninama) u mjestu povratka.

Brojne kritike na predložene izmjene došle su i od nevladinih organizacija, prvenstveno onih okupljenih oko Koalicije Prvi mart.

Izvor: Agencije