Pred Srbijom ključna sedmica na putu ka EU

Pred Srbijom je jedna od ključnih sedmica tokom koje će biti jasnije može li računati na dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom ili ne.

U Briselu se u utorak nastavljaju pregovori premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hashima Thacija, dok će u Berlinu, koji se vidi kao ključan za dalje integracije Srbije, s njemačkim dužnosnicima razgovarati delegacija Vlade i Skupštine Srbije.

U Vladinom uredu za EU integracije smatraju da je napravljen veliki napredak.

Srbija je ispunila većinu obaveza neophodnih za približavanje Evropskoj uniji i pozitivnu ocjenu u narednom izvještaju Evropske komisije, saopćili su predstavnici Vlade Srbije.

Kako je saopćeno, usvojeno je 88 posto predviđenih reformskih zakona, dok se Vlada obavezala da će preostalih 140 akata usvojiti u narednih šest mjeseci.

Na javnom saslušanju o nacionalnoj strategiji u Skupštini Srbije rečeno je da bi do kraja sedmice Vlada Srbije trebala usvojiti novu nacionalnu strategiju za pristupanje Evropskoj uniji, koja će se početi primjenjivati dobijanjem datuma za početak pregovora.

Važan trenutak

Reporter Al Jazeere Marko Subotić javio je iz Beograda kako je predstavnik EU-a rekao da je Srbija napravila značajne korake i da se nalazi u važnom trenutku.

Za nešto više od mjesec dana, Evropska komisija predstavit će svoj izvještaj o tome šta je Srbija uradila, a za najveću ocjenu ta država mora učiniti još toga, javio je Subotić.

EU poručuje da Srbija treba osnažiti borbu protiv korupcije, izvršiti reformu pravosuđa i administracije, ali i ostvariti bolju saradnju sa parlamentima zemalja članica Unije.

Naredne sedmice, ambasador Hrvatske u Briselu Vladimir Drobnjak prenijet će hrvatska iskustva Srbiji i pojasniti šta još Srbija treba uraditi da bi dobila datum za početak pregovora s EU-om, kazao je naš reporter.

Šef misije EU-a  u Srbiji Vincent Degert kaže da je za Srbiju važno usvajanje reformskih zakona, ali da će u narednom periodu još važnija biti normalizacija odnosa sa Kosovom.

Degert kaže da je još rano govoriti o tome da li će Srbija dobiti datum za početak pregovora i da će EK narednih nekoliko sedmica posmatrati da li Srbija provodi sve ono što dogovori sa prištinskim vlastima.

“Ono što će se dogoditi ove sedmice je važno, ali ono što dolazi narednih sedmica je isto toliko važno. Bitno je pokazati da se provedba dešava na terenu. Dijalog je jedan element. O drugom smo razgovarali sada u Parlamentu – druge strukturalne reforme koje se moraju provesti u borbi protvi korupcije, reformi administracije i pravosuđa”, kazao je Degert.

Susret Dačić-Thaci

Subotić je javio da su za naredna dva dana predviđena dva sastanka koje Srbija smatra vrlo važnim.

Dvodnevni sastanak između premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hashima Thacija počinje u utorak, a Dačić ga je već opisao kao jednim od najtežih susreta.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji sa parlamentarnom delegacijom putuje u Berlin, gdje će razgovarati sa najvišim njemačkim zvaničnicima, rekao je kako bi volio da se iz Berlina ne vrati samo sa pohvalama, ali da će biti vrlo teško dobiti datum.

Njemačka se do sada protivila davanju datuma za pristupne pregovore Srbiji, podsjetio je Subotić.

Izvor: Al Jazeera