Preda: Brisel ne traži ustavne promjene u Bosni i Hercegovini

Evropska unija neće vršiti pritisak da se donese novi izborni zakon u Bosni i Hercegovini (Reuters)

“Brisel neće tražiti ustavne promjene u Bosni i Hercegovini”, rekao je izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu u Evropskom parlamentu Cristian Dan Preda.

Govoreći o izjavama hrvatskih političara da će reforma izbornog zakonodavstva biti novi uvjet na evropskom putu Bosne i Hercegovine, on je rekao da to nije istina s obzirom na to da Evropska unija neće vršiti pritisak da se donese novi izborni zakon.

“Mi od Bosne i Hercegovine ne tražimo ustavne promjene. Samo govorimo o nekim evropskim principima. Kao što je navedeno u prethodnoj rezoluciji, spominjemo vrijednosti koje dijelimo u EU-u, kao što su decentralizacija, pa i princip federalizma, koji važi u nekim zemljama”, prenosi Tanjug.

Upitan hoće li se EU pridružiti sankcijama protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, on nije jasno odgovorio, ali je potvrdio da je premijerku RS-a Željku Cvijanović pozvao da dođe u Brisel da razgovaraju o toj temi.

Sankcije Miloradu Dodiku

Sjedinjene Američke Države ranije ovog mjeseca nametnule su sankcije Dodiku, a ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack obrazložila je takvu odluku Dodikovim kršenjem odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Kao rezultat sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a ili koja se nalazi unutar SAD-a, mora biti blokiran.

Osim toga, zabranjene su transakcije državljana SAD-a koje uključuju Dodika.

Diplomatski izvori ranije su potvrdili za Al Jazeeru kako nijedna država članica EU-a nije predložila pridruživanje američkim sankcijama protiv Dodika.

Izvor: Al Jazeera i agencije