Preda: S ovim nivoom korupcije BiH ne može u EU

'Za Bosnu i Hercegovinu bitno je da postoje vlade koje rade za svoje građane, a ne za svoje interese', rekao je Preda (Fena)

Član Evropskog parlamenta i izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda naglasio je da je borba protiv korupcije glavni uvjet da Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije.

“Nemoguće je da Bosna i Hercegovina s ovim nivoom korupcije koji sada ima postane članica EU-a”, upozorio je Preda.

Ostali uvjeti, ponovio je, jesu slobodni mediji te da postoje vlade koje rade za svoje građane, a ne za svoje interese, prenosi FENA.

Preda je istakao da sada postoji jasna prilika za zemlje zapadnog Balkana kad je riječ o evropskim integracijama te da se ta prilika odnosi i na Bosnu i Hercegovinu.

Članstvo u EU-u moguće 2025.

Ako Bosna i Hercegovina ispuni spomenute uvjete, kazao je, mogla bi postati članica EU-a 2025. godine, a možda čak i prije.

Preda učestvuje u radu međunarodne ministarske konferencije na temu evropskih integracija Bosne i Hercegovine i zemalja regije, koju je u Banjoj Luci organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Početak sesije bio je posvećen ulozi parlamenata u procesu evropskih integracija i značaju međusobnih sporazuma o saradnji u toj oblasti.

Izvor: Agencije