Predizborna kampanja u Turskoj: Istanbul u fokusu

Erdogan je za vrijeme skupa nazvao stanovnike Istanbula imenom „Stambolije“ na što su odgovorili usklicima i ovacijama (EPA)

Piše: Khalil Mabrouk

Održan je predizborni skup vladajuće partije u Turskoj na istanbulskom trgu Yenikapi, na kojem je prisustvovalo nekoliko stotina hiljada Erdoganovih pristalica. Ovo je bio jedan od najvećih predizbornih skupova održanih povodom vanrednih izbora zakazanih za 24. juni.

Lideri turskih stranaka polažu velike nade da će Istanbul, najveći grad u Turskoj, biti odskočna daska kako na parlamentarnim, tako i na predsjedničkim izborima, rekavši kako će rezultati glasanja u Istanbulu biti odlučujući.

Erdogan je ovaj predizborni skup započeo opisom i podsjećanjem na historiju ovog grada i ono što je za njega učinila AKP partija u 16 godina vladavine.

„Stambolije“

Predsjednik Erdogan je za vrijeme skupa nazvao stanovnike Istanbula imenom „Stambolije“ na što su odgovorili usklicima i ovacijama.

Erdogan nije jedini kandidat na izborima koji Istanbulu daje poseban značaj. U subotu, drugi dan Ramazanskog bajrama, kandidat Republikanske narodne stranke Muharrem Ince se obratio svojim pristalicama u četiri istanbulska kvarta, a to su Beykoz, Uskudar, Sancaktepe i Pendik.

On se obratio „Stambolijama“, rekavši kako su stanovnici ovog grada učestvovali u osnivanju republike Mustafe Kemala Ataturka i bili zaštitnici njegovih principa. Obećao je da će ostati vjeran principima na kojima je zasnovana Republika Turska.

Prema informacijama iz turskih medija, datumi predizbornih skupova se precizno planiraju, kako bi se osiguralo da na njima bude što više birača.

Jedan od aktivista u Erdoganovoj predizbornoj kampanji kaže kako je predsjednikova posjeta Istanbulu planirana u periodu kada se pretpostavljalo da će biti prisutno najviše ljudi.

Dodao je kako AKP ne pravi razliku između gradova u Turskoj prilikom organizacije predizborne kampanje, ali da Istanbul na neki način ima posebno mjesto zbog toga što je to sjedište stare stranke i mjesto rođenja predsjenika Erdogana.

Posebnosti ovog grada

Erdogan je u svom obraćanju istanbulskoj publici spomenuo neke posebnosti ovog grada, rekavši kako je to grad velikih projekata. Između ostalog je spomenuo da se u njemu nalazi podzemna željeznica Marmaray, te kako se očekuje skoro otvaranje trećeg aerodroma u ovom gradu.

Na istanbulskim ulicama, kao i na visokim zgradama se mogu vidjeti slike svih šest predsjedničkih kandidata, kao što sve do večernjih sati možete čuti predizborne pjesme.

Ono zbog čega se poseban značaj daje Istanbulu je broj glasača koji dolaze iz tog grada. S obzirom da je Istanbul najveći grad u Turskoj, od ukupnog broja osoba koje imaju aktivno biračko pravo, a to je 59 miliona i 400 hiljada birača, iz Istanbula je 10 miliona i 600 hiljada birača, što iznosi 18 posto.

Prema riječima aktiviste u predizbornoj kampanji Muharrema Incea, grad u kojem život nikada ne staje zaslužuje da mu se posveti posebna pažnja u toku predizborne kampanje.

Dodao je kako je društvena, etnička i politička otvorenost ovog grada jedan od razloga usmjeravanja posebne pažnje prema Istanbulu. To se ogleda u velikom broju institucija, udruženja i klubova preko kojih su ljudi uključeni u sve važne događaje u gradu.

Izvor: Al Jazeera