Predložen kandidat za premijera, hoće li Italija napustiti eurozonu

Giuseppe Conte, 54-godišnji profesor prava i politički početnik, kandidat je za premijera Italije (EPA)

Koliko će dugo trajati vlada, hoće li Italija napustiti eurozonu, kako će reagirati financijska tržišta, pitanja su koja se postavljaju nakon što su Liga i Pokret pet zvijezda (M5S), poslije 10 dana pregovora, predsjedniku Italije Sergiu Mattarelli predstavili Giuseppea Contea, zajedničkog kandidata za premijera koalicijske vlade. 

Nakon sastanka s predsjednikom, čelnici dviju antisistemskih stranaka, Luigi di Maio koji vodi M5S, te Matteo Salvini, prvi čovjek Lige, rekli su da su predložili Contea za premijera kako bi završili 11 tjedana blokade jer parlamentarni izbori održani 4. ožujka nisu dali jasnog pobjednika.

Predsjednik Mattarella, koji službeno imenuje premijera i nije obvezan prihvatiti prijedlog stranaka, nije dao nikakvu izjavu nakon sastanka. 

Pet ključnih pitanja

Agencija AFP donosi pet pitanja koja intrigiraju javnost i poslovne krugove kada se konačno nazire kraj višemjesečne blokade.

Prvo od njih je: hoće li Italija izaći iz eurozone?

Dvije stranke žestoko su kritizirale euro i čak “stavile crno na bijelo” u svoj zajednički program izlazak iz eurozone. Međutim, ni Liga ni M5S ne zalažu se za jednostrani izlazak, odnosno za situaciju u kojoj bi izašla samo Italija.

Liga smatra da je euro “pogrešan ekonomski i socijalni test”. Zalaže se za seriju reformi i koordinirani izlazak iz monetarne unije s drugim zemljama. 

Namjeravaju na vlasti ostati pet godina

Drugo pitanje je: može li savez dugo trajati?

Dvojica šefova stranka, predsjednik M5S-a Luigi Di Maio i čelnik Lige Matteo Salvini tvrde da namjeravaju ostati na vlasti pet godina.

Međutim, njihova većina je tanka te će morati dobro držati na okupu svoje zastupnike, čak i one koji na savez ne gledaju blagonaklono.

Treće pitanje, koje postavlja AFP: tko je zaista na čelu?

Di Maio se može osloniti na više od 32 posto glasova koliko je dobila njegova stranka, a Liga na 17 posto. Međutim, Salvini bolje kotira u stranci, a i Liga je u usponu u ispitivanjima javnog mišljenja, dok M5S stagnira.

Utjecaj Silvija Berlusconija, Salvinijevog saveznika s kojim Di Maio ne želi ni razgovarati, također ostaje nepoznanica. Nakon dva mjeseca blokade, Berlusconi je pristao na savez.

Predsjednik ima nešto za reći

Četvrto pitanje: koja će biti uloga predsjednika?

Predsjednik Sergio Mattarella kojega je izabrao parlament lijevog centra, diskretno je podsjetio da “ima nešto za reći” kada se radi o izboru premijera i da bi mogao vratiti u parlament svaki zakon čiji trošak za proračun neće biti kompenziran.

Jamac međunarodnih talijanskih ugovora, šef države bit će na oprezu kada se radi o poštivanju ugovora, posebno europskih, kao i o povijesnom sidrištu Italije u NATO-u. 

I na kraju: slijedi li odgovor financijskih tržišta?

Otkad je odbijena ustavna reforma Mattea Renzija, a to se dogodilo u prosincu 2016. godine, u Italiji vlada nesigurnost i financijska tržišta na to su pripremljena. Perspektiva novih izbora izazvala je određene tenzije.

U tom kontekstu dogovor Lige i M5S prihvaćen je s olakšanjem, ali zajednički program izazvao je groznicu. Razlika između stope zaduživanja Italije i Njemačke na 10 godina prešla je 170 bodova, dok je prošli tjedan bila 131.

Izvor: Agencije