Predložen novi kandidat za premijera Rumunije

Odlučili smo da ne gurnemo zemlju u novu političku krizu i da iznesemo novi prijedlog, tvrdi Liviu Dragnea (EPA)

Rumunski Socijaldemokrati predložili su drugog kandidata za premijera, Sorina Grindeanua (43), nakon što je njihov prvi prijedlog u utorak odbacio predsjednik Rumunije.

“Odlučili smo da ne gurnemo zemlju u novu političku krizu i zato smo odlučili da iznesemo novi prijedlog”, kazao je lider stranke Liviu Dragnea nakon sastanka svoje ljevičarske stranke, prenosi AFP.

Novi kandidat, Grindeanu, bivši je ministar komunikacija.

Rumunski predsjednik Klaus Iohannis odbio je ranije za premijera Vlade imenovati ekonomisticu Sevil Shhaideh, koja bi tako postala prva muslimanka premijerka Rumunije.

Izborna prevara

Iohannis je rekao da je “pažljivo razmotrio argumente za i protiv” i odlučio ne nominirati Shhaideh, “koja je relativni politički početnik”, za mjesto premijera.

On nije detaljno obrazložio svoju odluku zašto nije imenovao Shhaideh, koju su i pojedini analitičari kritizirali jer, navodno, nema dovoljno iskustva. S druge strane, ona je 2015. godine obavljala funkciju ministrice za regionalni razvoj.

Sam Dragnea nije u mogućnosti postati premijer jer je tokom ove godine bio osuđen za izbornu prevaru.

Socijaldemokratska partija zajedno sa dugogodišnjim saveznikom Savezom liberala i demokrata ima apsolutnu većinu u dvodomnom parlamentu od 465 poslaničkih mjesta, odnosno 250 poslanika, što im omogućava da ‘lako’ daju vladi glas povjerenja i usvoje zakone, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije