Predloženo oslobađanje Jemenca iz Guantanama

Više od polovine zatočenih u Guantanamu su Jemenci (EPA)

Odbor za revizije je predložio da Sjedinjene Američke Države oslobode Jemenca koji je zatočen u bazi američke mornarice u zaljevu Guantanamo na Kubi već 12 godina.

Prošlog mjeseca se 34-godišnji Ali Ahmed al-Rahizi pojavio pred Odborom za periodičnu reviziju (PRB), koji je zaključio da on više ne predstavlja prijetnju za SAD.

“Prema konsenzusu, nije potrebno nastaviti držati pritvorenog u pritvoru prema odredbama zakona o ratnim zarobljenicima, a kako bi se zaštitili od trajne značajne prijetnje sigurnosti Sjedinjenih Država”, navodi se u saopćenju Odbora.

Odbor za reviziju je osnovala Obamina administracija 2011. u sklopu njegovog plana ukidanja zatvora.

Al-Rahizi je uhapšen u decembru 2001. godine u blizini afganistansko-pakistanske granice, a jedan od 20 prvih zatočenika Guantanama, koji su dovedeni u zatvor u januaru 2002.

U bazi se i dalje nalaze 154 zatočenika, uključujući 76 muškaraca koji su određeni za oslobađanje.

U preporuci za njegovo vraćanje u njegovu porodičnu kuću u relativno stabilnoj regiji Ta'izz, Odbor je naveo nenasilno ponašanje zatvorenika u Guantanamu, njegove “uvjerljive” planove za budućnost i “posvećenost da ne ponovi prethodne greške”.

‘Nedostatak veza’

PRB je također naveo njegovo djelovanje u Al-Kaidi na niskom nivou, “uključujući nedostatak veza sa ekstremistima koji su na slobodi”.

Preporuke PRB-a su objavljene na ročištu, a audiovezom su emitirane u Pentagon, javlja AFP.

Dobijanjem odobrenja za transfer, Rahizi bi teoretski mogao odmah biti vraćen u matičnu zemlju. Ipak, deseci Jemenaca, kojim je već odobren transfer, čame u Guantanamu dok traje nestabilnost u Jemenu.

Devetog januara je PRB preporučio vraćanje u matičnu zemlju Jemenca Mahmouda al-Mujahida.

Međutim, odbili su da vrate drugog Jemenca o kojem su razmatrali, Abdela Wahaba al Malika Rahabija, koji je, kao o Rahizi, osumnjičen da je bio tjelohranitelj Osame bin Ladena, ubijenog lidera Al-Kaide.

Više od polovine zatočenika u Guantanamu su Jemenci.

Izvor: Agencije