Predsjednica Brazila kritizirala FIFA-u

Legendarni nogometaš Romario je kazao da je FIFA pravi predsjednik Brazila (AP)

Osam dana prije početka svjetskog nogometnog prvenstva brazilska predsjednica Dilma Rousseff branila je državne vlasti od silnih kritika zbog enormnih troškova organizacije Mundijala i kašnjenja radova, ali i kritizirala Međunarodnu nogometnu federaciju (FIFA).

“Brazil će biti spreman za svjetsko prvenstvo. Većina javnih investicija od 2007. su bile za Brazil, a ne zbog svjetskog prvenstva. Niko ih neće odnijeti kada se završi natjecanje. Modernizirali smo gradove, aerodrome, izgradili stadione”, kazala je Rousseff.

Na pitanje o napetostima s čelnicima FIFA-e samo je slegnula ramenima i rekla. “Vidjeli ste šta je bilo u novinama. Dali su nam puno savjeta, zar ne? FIFA nas je uvjerila kako će se troškovi stadiona pokriti privatnim novcem. Međutim, privatan novac nije pokrio niti pola stadiona”, kazala je ona.

Predsjednica je najavila kako za vrijeme SP-a neće nasilno prekidati demonstracije. “Svako ima pravo na izražavanje svog mišljenja, ali nećemo dozvoliti ugrožavanje sigurnosti navijača i dovoditi u pitanje slobodu kretanja brazilskim gradovima”, rekla je.

Brojni protesti

Skupa i haotična organizacija SP-a, te činjenica da sedam dana prije početka natjecanja svi stadioni nisu gotovi izazivaju brojne proteste u najvećoj zemlji Južne Amerike. Brazilci su počeli puniti ulice već prošle godine na Kupu Konfederacija, a u protestima traže bolje zdravstvo, školstvo i javni prevoz, prenosi Hina.

“Savjetovat ću druge zemlje da budu vrlo oprezne prilikom dogovora s FIFA-om”, dodala je brazilska predsjednica.

Nedavno je legendarni brazilski nogometaš Romario ocijenio je da je Međunarodni nogometni savez (FIFA), po njegovom mišljenju, pravi predsjednik Brazila. On je naglasio da je novac potrošen za stadione mogao biti upotrijebljen za izgradnju škola.

“Oni bacaju naš novac, to je nedostatak poštovanja i skrupula. FIFA je pravi predsjednik naše zemlje, oni su država u državi”, rekao je Romario.

Izvor: Agencije