Predsjednica Skupštine Srbije u Teheranu

Posjeta predsjednice Skupštine Srbije zapažena u iranskim medijima (Twitter / abasinfo)

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković razgovarala je u Iranu sa svojim iranskim kolegom Alijem Larijanijem.

U Delegaciji Skupštine Srbije je i član grupe prijateljstva parlamenta sa Iranom poslanik Dragomir Karić, koji će imati susrete u Privrednoj komori Irana.

Gojković je tokom susreta s iranskim zvaničnicima nosila hidžab, odjeću koju tradicionalno nose žene u ovoj zemlji. Te fotografije nisu prošle nezapaženo na društvenim mrežama, gdje ih je više iranskih novinara podijelilo.

Predsjednik iranskog parlamenta istakao je da su Iran i Srbija imali dobru političku i ekonomsku saradnju. “Razgovori između parlamenata dvije države bili su vrlo konstruktivni”, kazao je on.

Gojković će drugog dana dvodnevne posjete razgovarati sa potpredsjednikom Irana Ashadom Jahangirijem, savjetnikom vrhovnog vjerskog vođe za vanjsku politiku Akbarom Velayatijem i ministrom vanjskih poslova Mohamadom Javadom Zarifom.

Povećanje trgovinske razmjene

U razgovoru sa tamošnjim zvaničnicima istaknuto je da ima prostora da se trgovinska razmjena dvije zemlje, koja sada iznosi oko 20 miliona dolara, poveća, a potvrđena je i podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, navodi agencija Tanjug.

Gojković se sastala i sa kopredsjednikom Mješovite komisije za trgovinu Vlade Irana i ministrom za trgovinu, rudarstvo i industriju Emadom Zadehom i tom prilikom je konstatirano da ima prostora da se poveća trgovinska razmjena.

Ocijenili su i da je u tom smislu posebno važno zasjedanje Mješovite komisije za trgovinu, čiji je naredni sastanak u planu.

Gojković boravi u dvodnevnoj posjeti Iranu na poziv njenog iranskog kolege, javili su srpski mediji.

Posjeta predsjednice srpskog parlamenta uslijedila je dvije godine nakon što je Larijani posjetio Beograd na čelu parlamentarne delegacije koja je imala nekoliko susreta sa zvaničnicima Vlade Srbije.

Izvor: Agencije