Predsjednici četiri zemlje podržali dijalog

Četvero regionalnih predsjednika podržalo je u srijedu, sa skupa u Budvi, dijalog Beograda i Prištine, kao i postizanje sporazuma premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hashima Thacija, o integriranom upravljanju granicama.

Na skupu učestvuju predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Makedonije Ðorđe Ivanov, albanski predsjednik Bujar Nishani i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.

Svi predsjednici su pozdravili i podržali proces dijaloga koji se održava u Briselu, kroz posredovanje Evropske unije (EU), kao i postizanje sporazuma koji će biti u korist normalnog funkcioniranja i života građana, kazala je Jahjaga na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da je Priština posvećena normalizaciji odnosa s Beogradom, ocijenivši da je nezavisnost Kosova nepovratna stvar, prenosi Tanjug.

“Srbija treba što prije prihvatiti realnost da je Kosovo nezavisna država. Što prije ova realnost bude prihvaćena od strane Beograda, to će se prije ostvariti normalizacija odnosa između dviju država”, smatra Jahjaga.

To će, također, doprinijeti, stabilizaciji odnosa u regionu i predstavljati podstrek za integracije regiona u evropske strukture, navela je ona.

Prema njenim rečima, i put Srbije i put Kosova vode ka EU.

“Taj put ćemo brže preći ako jedni drugima budemo pomagali, a ne ukoliko se međusobno osporavamo”, kaže Jahjaga.

Pojačati regionalnu saradnju

Kosovska predsjednica je napomenula da pomirenje u regionu “podrazumijeva poštovanje svih žrtava”.

“Stoga neka gledamo i vidimo pravo pred nama, da se približimo vratima Evrope, onde gdje naši narodi imaju svoje mjesto i gde će sigurnije ići naprijed”, rekla je Jahjaga.

Prema njenim riječima, Podgorica, Skoplje, Tirana i Priština daju “dobar primjer saradnje i ovaj samit treba proširiti i učešćem Srbije i Bosne i Hercegovine, jer tako jačamo regionalnu saradnju i tako doprinosimo putu cijelog Balkana u pravcu članstva u EU”.

Ona se, također, založila za intenziviranje saradnje u oblasti bezbjednosti, bolju institucionalne koordinacije u suzbijanju ilegalne trgovine, organiziranog kriminala, kao i u cilju stvaranja uspješnih zajedničkih mehanizama koji bi pomogli efikasnost borbe protiv negativnih pojava.

Upitana kako komentira odsustvo predsjednika Srbije Tomislava Nikolića sa skupa u Budvi, ona je kazala da je to stvar njegove politike.

“Da je došao, to bi predstavljalo dodatnu vrijednost regionalnoj saradnji”, ocijenila je Jahjaga i izrazila očekivanje da će Nikolić prisustvovati sljedećem samitu, koji će naredne godine biti održan u Albaniji.

Izvor: Agencije