Predsjedničko vijeće na vlasti u Tripoliju

Nove vlasti, na čelu s Fayezom Serajem, trebaju zamijeniti dvije rivalske vlade sa sjedištem u Tripoliju i Tobruku (Reuters)

Više članova novog Predsjedničkog vijeća libijske vlade, predvođenih premijerom Fayezom Serajom, stiglo je u glavni grad Tripoli, usprkos prijetnjama naoružanih milicija koje kontroliraju dijelove tog grada.

Predsjedničko vijeće, kao vrhovna vlast u Libiji, uspostavljeno je mirovnim dogovorom iz Tunisa od 17. prosinca prošle godine. Čini ga sedam članova i uživa podršku Ujedinjenih naroda.

Nove vlasti trebaju zamijeniti dvije rivalske vlade sa sjedištem u Tripoliju i Tobruku na istoku zemlje.

Prema postignutom dogovoru, kontrolu nad svim jedinicama libijske vojske ima Predsjedničko vijeće koje je i imenovalo premijera i članove nove vlade.

U glavni grad Libije stigli su iz Tunisa brodom libijske mornarice.

Nova era dijaloga

Novi libijski premijer najavio je početak nove ere unutarlibijskog dijaloga.

“U ovom povijesnom trenutku, objavljujem našem narodu početak rada vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju i novog razdoblja dijaloga dijelova našeg naroda bez obzira na njihova politička usmjerenja. Naš rad će biti temeljen na libijskom političkom dogovoru s jamstvima prema svim stranama. Radimo na ostvarenju ciljeva revolucije od 17. veljače”, poručio je Seraj.

Visoka predstavnica EU za sigurnost i vanjsku politiku Federica Mogherini ističe da su sve države članice spremne podržati Libiju. Ocjenjuje da se radi o “jedinstvenoj prilici” za pomirenje i ujedinjenje Libijaca.

“To je važan korak za demokratsku tranziciju Libije i primjenu političkog sporazuma u skladu sa željama libijskog naroda”, kazala je Mogherini.

Nove libijske vlasti imaju podršku vojnog vijeća iz Misrate, najveće vojne skupine koja je činila okosnicu vojne pobune protiv Muammara Gaddafija, koja im “u cijelosti priznaje legitimitet”.

Izvor: Al Jazeera