Predsjednik eurozone treba biti utjecajniji

Jean-Claude Juncker, koji je na predsjedničkoj funkciji od 2005. godine, za nekoliko mjeseci će dobiti nasljednika (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande žele da budući predsjednik eurozone dobije utjecajniju ulogu, koja će biti u istom rangu s predsjednikom Evropske centralne banke (ECB) i direktorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kao i mogućnost učešća na sastancima G20.

Hollande i Merkel će imati priliku o ulozi novog predsjednika podrobnije razgovarati u Remsu, tokom obilježavanja 50. godišnjice postizanja dogovora između Charlesa de Gaola i Konrada Adenauera, bez obzira na to što većina javnog mnjenja Njemačke, prema rezulatima ankete agencije Fors, ne podržava jačanje uloge Evropske unije (EU) na štetu nacionalnih ovlaštenja.

Sadašnji predsjednik Eurogrupe, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker koji je na toj funkciji od 2005. godine, dobit će za nekoliko mjeseci nasljednika koji bi trebao, kako se zalažu francuski predsjednik i njemačka kancelarka, biti utjecajna ličnost, kako bi zajedničkoj moneti eura obezbijedio veću političku, međunarodnu težinu, kao i veću transparentnost.

Pravo učešća

Uloga budućeg predsjednika Eurogrupe trebala bi imati istu težinu kao funkcija predsjednika ECB-a Maria Draghija ili direktorice MMF-a Cristine Lagarde, prenose francuski mediji, pozivajući se izvore bliske diplomatskim krugovima.

Mandat novog predsjednika trajat će pet godina, a njegova funkcija bi trebala postati ekskluzivnog karaktera.

Novom čelniku Eurogrupe trebalo bi se omogućiti pravo učešća na samitima G20, na čemu insistira dosadašnji predsjednik Juncker.

Hollande i Merkel će imati priliku o ulozi novog predsjednika podrobnije razgovaruti u Remsu, tokom obilježavanja 50. godišnjice postizanja dogovora između Charlesa de Gaola i Konrada Adenauera, bez obzira na to što većina javnog mnjenja Nemačke, prema rezulatima ankete agencije Fors, ne podržava jačanje uloge Evropske unije (EU) na štetu nacionalnih ovlaštenja.

Izvor: Agencije