Predsjednik Libana: Haririja silom drže u Saudijskoj Arabiji

Libanski predsjednik Michel Aoun kazao je u srijedu da Saudijska Arabija drži libanskog premijera Saada Haririja protiv njegove volje, što je prvi put da je javno izrekao ovakve optužbe. Aoun je prisilno držanje Haririja nazvao činom agresije protiv Libana, prenosi Middle East Eye.  

“Ništa ne opravdava to što se Hariri nije vratio već 12 dana. Zbog toga ga mi smatramo pritvorenim”, napisao je Aoun na društvenoj mreži Twitter. “Ovo je kršenje Bečkog sporazuma i zakona o zaštiti ljudskih prava”.

Hariri je podnio ostavku s pozicije premijera Libana 4. novembra u snimku objavljenom iz Saudijske Arabije i još se čeka na njegov povratak u Liban.

Aoun je kazao da neće prihvatiti ostavku dok se Hariri ne vrati u Liban i dok ostavku lično ne podnese.

“Ne možemo više čekati i gubiti vrijeme. Državna pitanja ne mogu biti stopirana”, napisao je Aoun na Twitteru.

Haririjeve poruke

Hariri je u srijedu na Twitteru objavio odgovor: “Želim da ponovim i naglasim da savršeno dobro i da ću se vratiti, ako Bog da, u dragi Liban kao što sam vam obećao, vidjet ćete”.

Hariri je u utorak u drugoj poruci na Twitteru, prvoj od podnošenja ostavke, napisao da će se vratiti u Liban “u narednim danima”.

Međutim, u nedjeljnom intervjuu je rekao da će se vratiti  za “dva do tri dana”.

Aoun je u nedjelju rekao da je Haririju ograničena sloboda u Rijadu, što dovodi do sumnje u sve što Hariri kaže.

Aoun je u srijedu s komentarima otišao korak dalje, prvi put javno kazavši da Haririja drže u Saudijskoj Arabiji.

Saudijska Arabija negira da drži Haririja protiv njegove volje ili da su vršili pritisak na njega da podnese ostavku. U svom prvom javnom obraćanju od podnošenja ostavke, u nedjeljnom intervjuu za televizijsku stanicu čiji je vlasnik, Hariri je rekao da je slobodan da putuje i da planira da se vrati u Liban u narednim danima.

Izvor: Al Jazeera i agencije