Predsjednik Makedonije neće izaći na referendum o imenu

Promjena imena države ugrožava nacionalni identitet, rekao je Đorge Ivanov (EPA)

Predsjednik Makedonije Đorge Ivanov pozvao je u nedjelju svoje sunarodnjake da bojkotiraju referendum na kojem će se odlučivati o promjeni imena zemlje u “Republika Sjeverna Makedonija”.

Istovremeno je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u videoporuci poručio Makedoncima da je odluka u njihovim rukama i da ih čeka u Savezu.

Promjena imena države “ugrožava nacionalni identitet”, rekao je Ivanov za mjesne medije u Skoplju i objasnio da on sam neće izići na referendum, predviđen za 30. septembar, piše agencija dpa.

Stoltenberg: Čekamo vas u NATO-u

Naziv države mijenja se u sklopu dogovora kojim se želi riješiti spor s Grčkom o imenu, koji traje već 27 godina i kojim bi se deblokirao process pristupanja Makedonije Evropskoj uniji i NATO-u.

Stoltenberg u posebnoj videoporuci Makedoncima poručuje da je vrijeme da se čuju njihovi glasovi i da su im vrata Saveza otvorena, a poruka je objavljena na portalu makedonske agencije MIA.

“Vrata NATO-a su otvorena, ali samo ljudi iz vaše zemlje mogu odlučiti hoće li proći kroz njih”, kaže Stoltenberg i poručuje: “Vaša budućnost je u vašim rukama. Čekamo vas u NATO-u.”

Grčka naziva Makedonijom svoju sjevernu pokrajinu i optužuje susjednu državu da ima teritorijalne pretenzije prema toj pokrajini i njenom naslijeđu

Atina je zbog toga blokirala pristupanje Makedonije NATO-u i koči je na putu prema EU.

Uspjeh referenduma nije izvjestan

Pitanje na koje će birači u Makedoniji odgovarati 30. septembra glasi: “Jeste li za članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu prihvatanjem sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?”

Uspjeh referenduma nije izvjestan, jer ga odbacuju predsjednik države i opozicija.

Najmanje polovina od oko 1,8 miliona birača s pravom glasa mora se odazvati na referendum kako bi bio valjan, a to će. zbog bojkota opozicije, biti teško.

Izvor: Agencije