Oglasi

Predsjednik Obama podržao istospolne brakove

Pitanje je hoće li se ovaj potez politički isplatiti Baracku Obami na predsjedničkim izborima u novembru ili će ga koštati drugog mandata u Bijeloj kući.

Piše: Ivica Puljić

Nakon što je predsjednik Obama u srijedu okončao višegodišnje, kako je sam rekao, «evoluiranje» oko istospolnih brakova, ostaje jedino da se vidi koliko će ovaj povijesni društveni i politički potez utjecati na izbor sljedećeg američkog predsjednika. «U određenom trenutku zaključio sam da je za mene osobno važno izjaviti kako smatram da istospolni parovi trebaju imati pravo na brak.»

Barack Obama je u intervjuu novinarki TV mreže ABC, Robin Roberts, objasnio kako su se njegovi stavovi oko tog pitanja mjenjali s godinama, djelomično poticani kroz razgovore s prijateljima koji su homoseksualci, te kroz razgovore sa suprugom i dvjema kćerkama.

Dvoumio sam se

«Dvoumio sam se oko istospolnog braka dijelom i zato što sam mislio da je istospolna zajednica dovoljna. Za mene je to bilo osjetljivo pitanje zato što kod mnogih ljudi riječ brak izaziva osjećaj snažne tradicije i religijskih vjerovanja. No, uvijek sam bio nepopustljiv u uvjerenju da američki građani, koji su homoseksualci i lezbejke, trebaju imati fer i jednak tretman.
Tako se u roku od nekoliko minuta izmijenila i izborna dinamika, te se umjesto o problematičnoj ekonomiji i velikom broju neuposlenih počelo govoriti o socijalnim stavovima predsjednika Obame. Analitičari smatraju da je sasvim sigurno da će novonastala situacija još više produbiti razlike između njega i vjerojatnog republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romneya, koji se protivi istospolnim brakovima te smatra da bi trebali biti zabranjeni ustavom.
George Stephanopulous, negdašnji savjetnik predsjednika Billa Clintona, a sadašnji komentator ABC-a, kaže da će Romney sada uveliko u svojoj kampanji koristiti upravo ovu situaciju kako bi glasače uvjerio da je Barack Obama prevrtljiv političar. Dakle, optužit će Obamu upravo za ono za što njega stalno optužuju, a to je da često mijenja stavove.

Prvi američki predsjednik koji je priznao istospolne brakove

Kada spominjem glasače treba reći da većina Amerikanaca podržava istospolne brakove i da je najviše pristaša među glasačima do 40 godina starosti, što bi moglo značiti da bi predsjednik Obama mogao izgubiti glasove starijih birača koji su bili njegova velika snaga na izborima 2008. godine. Istospolnim se brakovima više protive američki crnci nego bijelci, tako da bi Barack Obama i među njima mogao biti na gubitku.
Barack Obama je itekako svjestan svih ovih opasnosti i nema sumnje da će tema o istospolnim brakovima postati vodeća u nadolazećim mjesecima. Je li politički rizično? Jeste. Je li to povijest? Jeste, jer je Barack Obama prvi aktivni predsjednik koji je priznao istospolne brakove. Gradonačelnik New Yorka, inače politički neovisan, kaže da nijedan američki predsjednik nije podržao neki važni stav o ljudskim pravima, a da ga na kraju Amerikanci nisu prihvatili. “Ovo neće biti izuzetak” – kazao je prvi čovjek New Yorka.
Predsjednik Obama zna da će sada biti izložen teškom topništvu Republikanske stranke, neokonzervativaca i Pokreta čajanki, crkve pa čak i nekih demokrata. Ali, kocka je bačena i pitanje je kakav će učinak imati u ključnim saveznim državama na izborima u studenom, u državama u kojima nema sigurnog političkog favorita. Da podsjetimo, samo dan prije povijesnih predsjednikovih riječi u jednoj od takvih država – Sjevernoj Karolini – građani su velikom većinom dali glas za zabranu istospolnih brakova.
Naravno, ove će izbore, to se svi slažu, odlučiti glasovi neovisnih birača, a mnogi od njih svoju su odluku donijeli nakon što je Barack Obama izgovorio da podržava istospolne brakove. 

Izvor: Al Jazeera