Predsjednik Perua podnio ostavku dan uoči glasanja o opozivu

Četiri člana iz predsjednikove vlastite stranke zatražila su da podnese ostavku (EPA)

Predsjednik Perua Pedro Pablo Kuczynski podnio je ostavku u srijedu, dan uoči najavljenog glasanja zastupnika u Kongresu o njegovom opozivu, zbog povezanosti s kompanijom optuženom za korupciju, prenose agencije.

Bivši bankar sa Wall Streeta, 79-godišnji Kuczynski, trebao se sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na regionalnom summitu u Peruu u aprilu, podsjeća agencija Reuters.

Nije jasno hoće li Kongres, u kojem većinu ima opozicija, prihvatiti njegovu ostavku, ili će ustrajati na tome da se glasa o njegovom opozivu pod optužbama da je “moralno nepodoban” za vladanje.

“Predsjedništvo je iznad naroda. Institucije moraju biti zaštićene. Zbog toga, s velikim žaljenjem, gospodine predsjedniče, molim Vas da podnesete ostavku”, napisao je zastupnik vladajuće stranke Pedro Olaechea na Twitteru.

Nasljednik Martin Vizcarra

Četiri člana iz predsjednikove vlastite stranke zatražila su da podnese ostavku.

Kuczynski se odupirao pozivima da odstupi od decembra, kada je opoziciona Narodna snaga otkrila njegove finansijske veze s brazilskim građevinskim divom Odebrechtom, kompanijom koja je bila u središtu velikog korupcijskog skandala.

Narodna snaga, kojoj je na čelu Keiki Fujimori, kandidatkinja koju je pobijedio na predsjedničkim izborima, objavila je snimke na kojima Kuczynski navodno opozicionim zastupnicima nudi unosne projekte i poslove u zamjenu da ne glasaju za njegov opoziv.

Vlada je opovrgnula takve optužbe, nakon što je prvi niz videosnimaka bio objavljen u utorak.

Smatra se da će Kuczynskog naslijediti potpredsjednik Martin Vizcarra, čime bi se završili mjeseci političke neizvjesnosti u najvećem svjetskom proizvođaču bakra.

Izvor: Agencije