Predsjednik Rumunije smijenio antikorupcijsku tužiteljicu

Za ostanak Laure Codruta Kovesi na dužnosti na internetu je glasalo gotovo 110.000 Rumuna (EPA)

Predsjednik Rumunije Klaus Iohannis u ponedjeljak je sa dužnosti smijenio glavnu državnu tužiteljicu Lauru Codruta Kovesi, protiv koje još u februaru počeo postupak opoziva, pod optužbom da je “prekršila Ustav” i “naštetila ugledu Rumunije u svijetu”.

Potez je uslijedio nakon odluke Ustavnog suda Rumunije, koja, po mišljenju kritičara, može naškoditi neovisnosti sudstva i ugroziti borbu s korupcijom.

Kovesi (44) je na čelu antikorupcijske agencije DNA od 2013. godine, a već mjesecima je na meti socijaldemokratske Vlade, čije je sporne projekte pravosudne reforme kritizirala.

“Odluke Ustavnog suda moraju se poštovati u državi vladavine prava. Predsjednik je donio odluku o smjeni glavne tužiteljice sa dosadašnje funkcije”, saopćila je Madalina Dobrovolschi, glasnogovornica predsjednika Iohannisa.

Podrška tužiteljici od građana

Istaknula je kako je predsjednik “upozorio da je, bez obzira na ime novog glavnog državnog tužitelja, DNA obvezan nastaviti sa svojim aktivnostima na profesionalan način i na najvišem profesionalnom nivou”.

Ministar pravosuđa Tudorel Toader počeo je u februaru postupak opoziva Kovesi, pod optužbom da je “prekršila Ustav” i “naštetila ugledu Rumunije u svijetu”.

Hiljade demonstranata su nakon toga izašle na ulice rumunkih gradova, kako bi pružile podršku tužiteljici, a peticija za njen ostanak na dužnosti objavljena na internetu prikupila je gotovo 110.000 potpisa.

Izvor: Agencije