Predsjednik SAD-a želi uvesti nacionalni dan patriotizma

Trump je potpisao zakon kojim se dozvoljava penzionisanom generalu američkih marinaca Jamesu Mattisu da radi kao ministar odbrane SAD-a (AP)

Donald Trump obavio je prve zvanične zadatke nakon što je položio zakletvu kao 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

On je Senatu poslao nominacije za sastav svog kabineta, te pozvao na uspostavljanje nacionalnog dana patriotizma, kazao je glasnogovornik predsjednika Sean Spicer, prenose agencije.

Trump je također potpisao zakon kojim se dozvoljava penzionisanom generalu američkih marinaca Jamesu Mattisu da radi kao ministar odbrane SAD-a, dodao je Spicer.

Osudili ‘antipolicijsku atmosferu’

Objavljeno je i kako je Trumpova administracija posvećena eliminaciji Klimatskog akcionog plana bivšeg američkog lidera Baracka Obame.

„Predsjednik Trump je posvećen eliminaciji štetnih i nepotrebnih politika, kao što je Klimatski akcioni plan i odredbe ‘Američke vode’. Ukidanje ovih restrikcija će značajno pomoći američkim radnicima, povećati plate za više od 30 milijardi dolara u narednih sedam godina“, objavljeno je na zvaničnoj internetskoj stranici Bijele kuće.

Nova administracija će, kako se navodi, koristiti prihode od proizvodnje energije za obnovu puteva, mostova i druge javne infrastrukture.

Trumpovi ljudi su osudili, kako su rekli, „antipolicijsku atmosferu“ u SAD-u i pozvali na zapošljavanje više službenika snaga sigurnosti i aktivnije provođenje zakona, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije