Predsjednik Srbije u posjeti Slovačkoj

Ovo je prva Nikolićeva zvanična posjeta Bratislavi (AP)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić boravit će u utorak u zvaničnoj posjeti Slovačkoj na poziv predsjednika te zemlje Ivana Gašparoviča.

Predsjednik Srbije, koji predvodi državnu delegaciju, u Bratislavi će razgovarati i s predsjednikom slovačke Vlade Robertom Ficom, potpredsjednikom Vlade i šefom diplomatije te zemlje Miroslavom Lajčakom, a predviđeni su i susreti sa grupom slovačkih privrednika i predstavnicima srpske dijaspore u toj zemlji.

Lajčak je, uoči posjete delegacije Srbije, slovačkoj ageciji TASR rekao da će glavna tema razgovora s Nikolićem biti proces dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Jasni stavovi

Šef slovačke diplomatije od Nikolića, kako je rekao, očekuje da čuje koji su stavovi Srbije kada je riječ o dijalogu, kao i šta Srbija očekuje od Evropske unije i od kosovske strane u dijalogu.

“Pitaću ga šta Slovačka može da uradi kako bi se nastavili uspjesi u tom procesu”, rekao je Lajčak ističući da će potom stavove i poruke koje dobije od Nikolića prenijeti Evropskoj uniji.

Tokom posjete bit će održan i plenarni sastanak delegacija dviju zemalja i potpisan Sporazum o drumskom saobraćaju.

Ugovor između Srbije i Slovačke o međunarodnom drumskom, putničkom i teretnom saobraćaju potpisat će šefovi diplomatija dviju zemalja, Mrkić i Lajčak.

Prva posjeta

Ovo je prva Nikolićeva zvanična posjeta Slovačkoj, ali su se Nikolić i Gašparovič sastali u septembru na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Na sastanku je konstatovao da je saradnja dviju zemalja dobra i da zvanična Bratislava neće odustati od nepriznavanja nezavisnosti Kosova. Tom prilikom, Gašparovič je Nikolića pozvao u zvaničnu posjetu Bratislavi.

Uoči posjete Bratislavi, Nikolić je slovačkog kolegu odlikovao Ordenom Srbije drugog stepena, za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dviju zemalja.

Odnosi Srbije i Slovačke su na visokom nivou, a Slovačka, također, pruža podršku i pomoć u procesu eurointegracija Srbije.

Izvor: Agencije