Predsjednik Tajvana posjetio sporni otok

Tenzije u Južnom kineskom moru su naročito visoke otkako je Peking pretvorio sedam spornih grebena u otoke (EPA)

Tajvanski predsjednik Ma Ying-jeou posjetio je u četvrtak otok u spornom Južnom kineskom moru i pozvao na mirnu koegzistenciju u toj sve napetijoj regiji, a svojim posjetom prkosi rijetkim kritikama svojeg ključnog saveznika, Sjedinjenih Američkih Država, prenosi AP.

U pratnji 30 članova osoblja, Ma je napustio Taipei rano ujutro i zrakoplovom poletio na otok Taiping, koji je poznat i kao Itu Aba, a koji se nalazi u skupini otoka na koju polažu pravo Tajvan, Kina, Vijetnam, Malezija i Filipini.

Ma je po dolasku na otok pozvao na mirnu koegzistenciju, navodeći da je infrastrukturni razvoj otoka učvrstio prava Tajvana na suverenitet nad tim teritorijem i okolnim vodama.

Površine blizu 46 hektara, Taiping, koji se nalazi oko 2.000 kilometara južno od Tajvana, najveći je prirodno nastao otok u tom području.

Tajvan na tom otoku ima oko dvjesto pripadnika obalne straže, znanstvenika i medicinskih radnika.

SAD: Pitanje nacionalne sigurnosti

Glasnogovornik američkog State Departmenta Mark Toner rekao je u srijedu da je SAD razočaran Maovim posjetom, upozorivši da bi to moglo pogoršati tenzije.

SAD ne zauzima stav o tome tko ima pravo na vlasništvo nad otocima, ali poručuje da je razvoj događaja u Južnom kineskom moru pitanje nacionalne sigurnosti, prenosi Tanjug.

Kina za sada nije reagirala na Maov posjet Taipingu, iako je glasnogovornik Ureda za pitanja Tajvana pri kineskoj vladi u srijedu ponovio da Peking polaže pravo na “neosporan suverenitet” nad otocima Južnog kineskog mora.

Filipini su, s druge strane, izrazili zabrinutost zbog posjeta tajvanskog predsjednika i pozvali na suzdržavanje od akcija koje podižu tenzije u Južnom kineskom moru.

Tenzije u Južnom kineskom moru su naročito visoke otkako je Peking pretvorio sedam spornih grebena u otoke, navodi američka agencija.

Izvor: Agencije