Predsjednik Vatikanske banke podnio ostavku

Ettore Gotti Tedeschi (drugi desno) je odbio komentirati svoju smjenu (Reuters)

Predsjednik Vatikanske banke Ettore Gotti Tedeschi bio je primoran dati ostavku  jer “nije uspio izvršavati dužnosti od primarne važnosti”, saopćio je Vatikan.

“Upravno vijeće je jednoglasno izglasalo nepovjerenje… i vjeruje da je taj potez važan kako bi banka zadržala svoju vitalnost”, kaže se u saopćenju Vatikana.

Gotti Tedeschi, stručnjak za finansijsku etiku, preuzeo je čelnu funkciju u banci, poznatu također pod nazivom Zavod za religiozna djela (IOR), 2009. godine, a Vatikan je želio IOR očistiti od skandala.

Ranija istraga

No, bivši čelnik španske banke Santander i sam se 2010. godine našao pod lupom italijanskog sudstva u okviru istrage o pranju novca.

Tedeschi je odbio komentirati svoju smjenu, kratko odgovorivši novinarima da “radije ništa ne bi rekao, jer bi u suprotnom izgovorio strašne stvari”.

Uprava je saopćila da traži predsjednika koji bi pomogao da IOR uspostavi “efikasne i sveobuhvatne odnose s finansijskom zajednicom na temelju obostranog poštovanja i prihvaćenih bankarskih standarda”.

Izvor: Agencije