Predsjedništvo BiH: Hrvatska krši sporazum o sukcesiji, slijedi žalba UN-u

Najavljeno je da će predsjedavajući Predsjedništva BiH uputiti pismo predsjednici i premijeru Hrvatske (Fena)

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine saopćilo je u srijedu da Hrvatska provedbom svog Zakona o raspolaganju državnom imovinom krši sporazum o sukcesiji bivše SFRJ i poduzet će odgovarajuće pravne, političke i diplomatske korake kako bi Bosna i Hercegovina na to reagirala i zaštitila svoju imovinu u Hrvatskoj.

Predsjedništvo je, nakon prve sjednice ovog tijela u Sarajevu, zadužilo je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da uputi notu generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda kao depozitaru Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, kojom ga informira da Hrvatska taj sporazum krši.

Šef pregovaračkog tima Bosne i Hercegovine u Stalnoj zajedničkoj komisiji predstavnika država-sljednica bivše SFRJ zadužen je zatražiti održavanje vanredne sjednice tog tijela zbog kršenja Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ od strane Hrvatske, prenosi Hina.

Predsjedništvo je zadužilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da mu dostavi izvještaj o aktivnostima koje su poduzete, “kako bi se osigurali zaštita i povrat imovine fizičkih i pravnih osoba iz Bosne i Hercegovine i imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Hrvatskoj”.

Apelacija pred Ustavnim sudom Hrvatske

Pravobraniteljstvo Bosne i Hercegovine dobilo je zadatak da s entitetskim agencijama za privatizaciju koordinira mjere zaštite bh. imovine u Hrvatskoj i da utvrdi modalitete za pokretanje apelacije pred Ustavnim sudom Hrvatske kojom bi  se osporila ustavnost Zakona o raspolaganju državnom imovinom u Hrvatskoj i odgovarajuće uredbe koje služe kao pravna osnova za zabranu upisa imovine Bosne i Hercegovine u odgovarajuće zemljišne knjige na stvarnog vlasnika iz Bosne i Hercegovine.

Najavljeno je da će predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputiti pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću i zahtijevati da se Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ, sa svim svojim aneksima, u svojstvu međunarodnog ugovora, mora primjenjivati u skladu s međunarodnim pravom, kao pravni akt koji ima prednost u odnosu na sve domaće propise.

U skladu s tim mora se izvršiti povrat sve imovine Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, uz obavezan upis u zemljišne knjige na stvarne vlasnike.

Izvor: Agencije