Predsjedništvo BiH prihvatilo Ugovor o osnivanju Transportne zajednice

Odluke o predstavljanju BiH u zajednici donosit će nadležna ministarstva Vijeća ministara te oba bh. entiteta (Predsjedništvo BiH)

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je u srijedu donijelo odluku o prihvatanju Ugovora o osnivanju Transportne zajednice između Evropske unije i strana potpisnica iz jugoistočne Evrope (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo), saopćeno je iz bh. Predsjedništva.

Predsjedništvo je zaključilo da će koordinaciju po pitanju učešća Bosne i Hercegovine u okviru Transportne zajednice te zauzimanje stavova i predstavljanje dogovoriti nadležna ministarstva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, vlada bh entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, u skladu s ustavnim nadležnostima i odredbama koje proizilaze iz Ugovora o Transportnoj zajednici.

Blokada iz RS-a

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo je ranije Ugovor o Transportnoj zajednici.

Potvrđeno je tada da će odluke o predstavljanju Bosne i Hercegovine u toj zajednici donositi nadležna ministarstva Vijeća ministara te entiteta, što je i bilo najveće pitanje.

Bosna i Hercegovina jedina nije potpisala Ugovor o Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope na samitu zemalja zapadnog Balkana u Trstu, zbog blokade iz RS-a.

Izvor: Agencije