Predsjedništvo BiH usvojilo Zajedničku izjavu o evropskim integracijama

Bosna i Hercegovina je u dubokoj političkoj, ali i u institucionalnoj krizi, smatraju stručnjaci (Anadolija)

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je u srijedu, na prvoj sjednici u aktuelnom mandatu, usvojilo zajedničku izjavu o potrebi evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

To je novinarima nakon sjednice u Sarajevu izjavio predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik, prenosi Fena u njegovom kabinetu u Sarajevu.

Jednom od tačaka zajedničke izjave članovi Predsjedništva su izrazili opredijeljenost da tokom njihovog mandata doprinesu ubrzanju reforskih procesa, s ciljem da Bosna i Hercegovina što prije, nakon dodjele kandidatskog statusa, počne pristupne pregovore za članstvo u Evropskoj uniji.

“Smatramo da bi dodjeljivanje kandidatskog statusa dalo snažan podstrek provođenju svih reformi neophodnih za ispunjavanje kriterija za članstvo u EU”, navedeno je, između ostalog, u zajedničkoj izjavi.

‘Neke ambasadore treba smijeniti’

Članovi Predsjedništva izjavili su, također, da očekuju pozitivno mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i pozitivnu političku odluku Vijeća EU-a o dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini tokom 2019. godine.

Članovi Predsjedništva su u zajedničkoj izjavi izrazili opredijeljenost da do 31. decembra ove godine budu dostavljeni odgovori Bosne i Hercegovine na dodatna pitanja EK-a u postupku pripreme mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Od ostalih tačaka dnevnog reda, članovi Predsjedništva su razgovarali i o situaciji u Bosni i Hercegovini vezanoj za migrante, konstatirali da je od oko 23.000 tih ljudi značajan broj prošao kroz zemlju te da ih je ostalo između 3.500 i 4.000, koji su smješteni.

Članovi Predsjedništva smatraju da ne treba davati azil migrantima.

Razgovarano je i o pitanju imenovanja određenog broja ambasadora Bosne i Hercegovine u svijetu.

Dodik i član Predsjedništva Željko Komšić smatraju da jedan broj ambasadora treba razriješiti, pa je dogovoreno da za sedam dana bude pripremljena informacije o tome, kao i prijedlog imenovanja novih kadrova.

Sjednica bez zastave bh. entiteta RS

Članovi Predsjedništva saglasili su se da u službenu posjetu Bosni i Hercegovini treba pozvati predsjednike zemalja iz regije.

Na sjednici je zaključeno da treba odbiti pomilovanja za osobe koje su učestvovale u nekom terorističkom aktu.

Na novinarsko pitanje o zahtjevima za isticanje zastave bh. entiteta Republika Srpska, Dodik je rekao da druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine nisu za izmjene Poslovnika o radu Predsjedništva, ali je najavio da će u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine biti pokrenuta ta tema.

Izvor: Agencije