Predstava Beton mahala kritikuje Novi Pazar

Predstava „Beton mahala” iz Novog Pazara, koja kritikuje školstvo, političare, porodicu i međuljudske odnose u tom gradu, prikazuje se širom regiona.

Međutim, njeni reditelji i glumci tvrde da je na indirektan način zabranjena u Novom Pazaru, jer se nije dopala lokalnim liderima. S druge strane, direktor Kulturnog centra u tom gradu kaže da se ne radi o bilo kakvoj zabrani i da je cijela priča politički motivisana.

Hoću da živim u gradu u kome se Srbi i Bošnjaci jedno, koji se klanjaju istom Bogu na različite načine, hoću da Pazar bude ono što je nekad bio, ono što sam čula da je bio“, glasi dio dijaloga iz predstave.

Posljednja scena predstave u kojoj mladi Novopazarci govore u kakvom gradu žele živjeti i nude rješenja za ono što kritikuju. Ističu da je to njen cilj. Nastala je, kažu, iz ljubavi prema gradu i želje da ohrabre sugrađane da govore ono šta misle.

„To je nekako kao s curom. Mogu problemi da se taškaju, da se ćute i da se kriju pod tepih, ali posle određenog vremena će to da pukne. E pa, mi ne bismo hteli da pukne ova ljubav”, rekao je Rifat Rifatović, redatelj predstave Beton mahala.

Nakon premijere i reprize početkom prošle godine, nije više prikazana u ovom gradu. Kažu da zvanično nije zabranjena, ali da su izloženi represiji.

„Ljudi ne smeju da se pozdrave sa tobom na ulici, a ne daj Bože da ti odgovore na telefonski poziv ili na sms, onda ti ustvari vidiš da je to vrag odneo šalu. Ne radi se ovde o jednoj političkoj partiji. Ovo su sve bitne političke partije u ovom gradu prepoznale kao problem u datom momentu”, kazao je Rifat Rifatović.

Bez obzira na sve, kažu da im je predstava počela mijenjati živote, kao i onima koji je gledaju.

„Poruka je jednoglasna i slavi tu različitost. i mislim da je to srž ove predstave”, kazala je Ajtana Dražanin, glumica u predstavi Beton mahala.

Očekuju ih gostovanja u Pragu, Istanbulu i Mostaru, ali u svom gradu i dalje ne planiraju nastup.

Predstava nije zabranjena

„Uprava Kulturnog centra Novi Pazar tvrdi da predstava uopće nije zabranjena, te da je i dalje dobrodošla u ovoj instituciji”, javlja reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Direktor pokazuje e-mail prepisku s rediteljem predstave kojom im je dozvolio besplatno korištenje prostorija, uz molbu da plate samo troškove grijanja.

„Da je predstava zabranjena, ne bi se igrala repriza. Čak smo dozvolili i mimo ovog zahteva da se sutradan igra repriza. Na obe predstave je direktor Kulturnog centra, s kojim vi pričate, bio prisutan. I ja ću evo po deseti put da ponovim, doduše prvi put pred medijima, da je za tu decu koja su ponos Novog Pazara, s kojim nas svađa neko iz Beograda i neko politički motivisan, uvek su vrata Kulturnog centra otvorena. I za predstavu Beton mahala”, navodi Husein Memić, direktor Kulturnog centra Novi Pazar.

Dodaje da samo trebaju podnijeti zahtjev kao što su učinili prošle godine. Sumnja da je cijela priča pokrenuta radi reklame samoj predstavi.

Izvor: Al Jazeera