Predstavljen Windows 8 za pametne telefone

Proizvođači su ranije najavili svoje modele koji će imati Windows 8 Phone kao OS (Microsoft)

Piše: Robert Gabelić

Svega nekoliko dana nakon puštanja u prodaju operacijskog sustava (OS) Windows 8 namijenjenog stolnim i tablet računalima, Microsoft je s Windows Phone 8 proizvodom zaokružio svoju softversku ponudu kojom započinje nova era najveće softverske kompanije.

Gotovo dva desetljeća Microsoft je mirno vladao softverskim svijetom dominirajući na tržištu OS, gdje je pokrivao i preko 90 posto tržišta.

Microsoft na desktop segmentu dominira i danas, no postotak tržišta koji obuhvaća nalazi se na silaznoj putanji. Dodatni problem Microsoftu predstavlja nova realnost informatičkog svijeta, u kojem klasičan PC polako gubi svoju poziciju osnovnog informacijskog uređaja.

Njegovo mjesto sve brže zauzimaju pametni telefoni i, u posljednje vrijeme, tableti. Na oba mobilna tržišta, Microsoft nema osobit uspjeh.

Pametni telefoni bazirani na Windowsima zauzimaju manje od četiri posto ukupnog tržišta. Situacija na području tableta još je nepovoljnija za Microsoft.

Windows 8 nastao je iz Microsoftovog nastojanja da zaustavi silazni trend i korisnicima ponudi jedinstveno korisničko okruženje na telefonima, tabletima i osobnim računalima.

Windows Phone 8 predstavlja kulminaciju Microsoftove promocije Windows 8 sustava. U ponedjeljak su predstavljene njegove glavne osobine, koje bi mu, u borbi s konkurencijom, Appleovim iOS-om i Googleovim Androidom, trebali donijeti prednost.

Korner za djecu

Sučeljem WP8 sustava dominiraju pločice, dinamičke ikone koje predstavljaju prečac i prozor u aplikacije s izdvojenim informacijama na površini. Sučelje Windowsa znatno je prilagodljivije od onog na koja su korisnici navikli kod iOS-a ili Androida.

Osim personalizacije osnovnog izgleda telefona, Microsoft je na prezentaciji posebno izdvojio Data Sence i Kids Corner funkcionalnosti. Data Sence se brine za optimizaciju podatkovnog prometa, brinući o ograničenju koje korisnici imaju uključene u svoje ugovore s mobilnim operaterima.

Korner za djecu omogućuje kreiranje odvojenog prostora na telefonu namijenjenog najmlađima; telefon u telefonu s kojim se djeca mogu igrati bez bojazni za slučajnim brisanjem važnih podataka, pristupa neželjenom sadržaju i sl.

Unificiranje korisničkog doživljaja na svim platformama Microsoft je još jednom naglasio lansiranjem nove Windows Phone aplikacije namijenjene Windows 8 računalima i tabletima. Windows Phone app ima funkciju olakšavanje dijeljenja sadržaja: fotografije, glazbe, videa…

Predstavljena aplikacija korisnicima Windowsa 8 sustava dostupna je od ponedjeljka putem Windows online trgovine potpuno besplatno.

Veliki budžet

Nokia je je već početkom septembra najavila Windows Phone 8 uređaje – Lumia 820 i Lumia 920 modele, Samsung ATIV S. Dva tjedna kasnije i HTC je predstavio Windows Phone 8X i 8S pametne telefone.

Svi predstavljeni uređaji na tržištu postaju dostupni od početka slijedećeg tjedna, kada počinje novi test za Microsoft.

Najveća softverska kompanija, želi li zadržati svoju poziciju, mora nužno povećati udio na mobilnom tržištu, koji postaje sve važniji. U taj podvig Microsoft ulazi spreman s novim proizvodom i marketinškim budžetom od gotovo dvije milijarde dolara.

Za usporedbu, na promociju Windows 95 sustava Microsoft je potrošio „samo“ 200 milijuna dolara.

Osim Microsofta i Google je u ponedjeljak planirao najaviti novosti iz svoje mobilne divizije, nove modele Nexus tableta i pametnog telefona. Zbog uragana Sandy taj događaj zakazan u New Yorku odgođen je za neki od slijedećih dana.

Izvor: Al Jazeera