Predstavljena nova Vlada Rumunije

Ponta će tražiti da se o povjerenju novoj Vladi poslanici izjasne u petak (EPA)

Rumunski premijer Victor Ponta predstavio je svoj novi 27-člani kabinet, o kome će se u petak raspravljati u Parlamentu.

“Pontova 2.0 mega – Vlada”, kako je nazivaju rumunski mediji, imat će 27 članova, u odnosu na 20-članu koliko je brojao raniji Pontov kabinet, koji je vodio zemlju od februara do maja ove godine.

“Mislim da je teško, čak nemoguće, da se opravda činjenica da će biti tri potpredsjednika Vlade i više ministara (u novoj rumunskoj Vladi), osim ako uzmemo u obzir da je potreba da se zadovolje koalicioni partneri”, ocijenio je rumunski profesor političkih nauka Alexandru Radu.

Iz vlade u prethodnom sazivu ostat će samo ministar vanjskih poslova Tritus Corlatean i ministar pravde Mona Pivniceru.

Ponta će tražiti da se o povjerenju novoj Vladi poslanici izjasne u petak, prenosi AFP.

Agencija Agerpres podsjeća da su institucionalni sporazum o saradnji potpisali 12. decembra predsjednik Traian Basescu i bivši i sadašnji premijer Ponta, pošto je Pontova koalicija lijevog centra osvojila 68 posto mandata na parlamentarnim izborima 9. decembra.

Potpisani sporazum je stvorio “funkcionalni mehanizam kohabitacija” i osigurao efikasno upravljanje zemljom, odnosno bio je preduvjet za imenovanje novog premijera i sastav nove Vlade Rumunije.

Izvor: Agencije