Predstavnici MOK-a podržavaju Kosovo

Na Kosovu borave predstavnici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), koji žele utvrditi s kakvom infrastrukturom raspolažu kosovski sportski klubovi i savezi.

Sportisti sa Kosova se nadaju da će uskoro biti u prilici nastupati na najvećim natjecanjima, među kojima su i Olimpijske igre (OI).

“Rita Zeqiri trenira plivanje više od sedam godina. Njen san da jednog dana predstavlja Kosovo na OI još se nije ostvario”, izvještava iz Prištine novinar Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Olimpijski komitet Kosova nije član MOK-a, a sportisti sa Kosova ne mogu učestovati na međunarodnim takmičenjima.

Sama u klubu

Brojni trofeji koje je Rita dobila tokom ovih godina na Kosovu i u regiji znak su da je ona na dobrom putu, ali zbog raznih prepreka u ovom klubu je ostala sama.

“Kada sam se počela baviti ovim sportom bilo je puno talentiranih studenta u klubu, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava i zbog toga što Kosovarima nije omogućeno da učestvuju na međunarodnim takmičenjima, većina sportista su prestala baviti sportom. Moj san je da jednog dana učestvujem u regionalnim i ostalim međunarodnim takmičenjima. Ja sam se stvarno nadala da ću ove godine imati priliku da učestvujem na Olimpijadi. To se nije ostvarilo, ali ja se nadam da će sportisti sa Kosova imati priliku učestvovati na OI 2016. godine u Brazilu”, kaže Rita Zeqiri.

Na Kosovu boravi direktor MOK-a za odnose sa nacionalnim olimpijskim komitetima Pierre Miro.

On je u utorak izjavio da je svrha njegove posjete Kosovu da vidi stepen razvoja sportskih federacija i mogućnosti da se proširi saradnja s njima te da se čine napori da Kosovo bude zastupljeno u međunarodnom sportu.

Da je Kosovo napravilo pomake potvrđuje i izjava predsjednika Ching Kuo Vua Međunarodne bokserske federacije (AIBA) i člana Izvršnog odbora MOK-a.

“Mi smo spremni, a i vi se trebate pripremite za naredna međunarodna takmičenja, ne samo u boksu, nego i za ostale sportske manifestacije, kao što su Zimske olimpijske igre 2014. godine”, rekao je on.

Memli Krasniqi, ministar sporta i kulture Kosova, govori: “Sada je došlo vrijeme da Kosovo aplicira za učlanjenje u MOK, ali tačan datum kada će se to desiti odredit ćemo uskoro, nakon što Olimpijski komitet Kosova izvrši konsultacije s našim međunarodnim partnerima. Ovo je stvarno važno, jer konačno se otvaraju vrata svim sportistima na Kosovu da pokažu svoje sposobnosti i na međunarodnom nivou.”

‘Ispunili kriterije’

Besim Hasani, predsjednik Olimpijskog komiteta Kosova, optimista je da će Kosovo uskoro biti primljeno u MOK.

“Mi smo ispunili sve kriterije koji su predviđeni olimpijskom kartom. Potrebno je da pet kosovskih federacija budu članice međunarodnih federacija. Mi imamo 10 federacija koje su priznate od međunarodnih federacija, imamo dobar sport i veliki interes građana da prate sportska dešavanja, imamo i finansijsku podršku Vlade. Sa aspekta politike, Kosovo su priznale 94 države i mnoge međunarodne institucije, tako da smatram da smo ispunili sve uslove te da nema nijednog razloga zašto Kosovo ne bi bilo primljeno u MOK na njihovom narednom sastanku 4. i 5. decembra.”

Kosovski zvaničnici ostaju optimisti da će odgovor MOK-a biti pozitivan te da će sportistima Kosova omogućiti da svoje sposobnosti dokažu i na međunarodnim nivou.

Izvor: Al Jazeera