Predstavnički dom federalnog Parlamenta usvojio Zakon o radu

Predstavnički dom Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, na vanrednoj sjednici po hitnoj proceduri, u petak kasno navečer usvojio je novi Zakon o radu, koji je u četvrtak usvojen u Domu naroda tog parlamenta, javlja novinarka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Sporazum četiri stranke

Predstavnici SDA, BPS-a, Stranke za Bosnui i Hercegovinu i A-SDA, potpisali su u petak u Sarajevu sporazum o političkoj saradnji, zajedničkom djelovanju i jedinstvenom nastupu za mandatni period 2015-18.
Ovim sporazumom opredjelili su se za političku borbu za cjelovitost Bosne i Hercegovine i jačanje njenih institucija te za provođenje suštinskih ekonomskih i društveno-političkih reformi koje će pokrenuti razvoj i ekonomski napredak.
Predstavnici ovih stranaka najavili su da će zajedno formirati federalnu vladu, vladu Tuzlanskog, Unsko-sanskog, Bosansko-podrinjskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona kroz podršku imenovanja ekspertskih ministara na upražnjena mjesta te da će podržati aktuelni saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i program rada.

Za zakon je glasalo 50 poslanika, što je bio minimum da bude usvojen.

Glasove “za” dali su poslanici stranaka koje su ranije danas glasale da ovaj zakon ostane na dnevnom redu: Stranka demokratske akcije, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine, Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA), Naša stranka i Bosanskohercegovačka patriotska stranka.

Predstavnički dom je ranije podržao informaciju o Reformskoj agendi za Bosnu i Hercegovinu za period od 2015. do 2018. godine.

‘Pobuna’ u sindikatu

Zbog usvajanja Prijedloga zakona o radu, s čijim se odredbama ne slažu sindikati i radnici, pred zgradom Parlamenta Federacije održan je u četvrtak protest, no u petak ga nije bilo.

Sindikalni organi vanredno su zasjedali nakon protesta u četvrtak, pri čemu se dio sindikata pobunio protiv Ismeta Bajramovića, predsjednika Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine te se od najavljenih protesta odustalo, prenijeli su sarajevski mediji.

“Ovog petka neće biti protesta ispred Parlamenta Federacije. Umjesto masovnog okupljanja radnika, predstavnici Saveza sindikata prisustvovat će sjednici Predstavničkog doma Federacije, na kojoj će iznijeti 26 amandmana na Prijedlog zakona o radu”, odlučeno je na sjednici Organizacionog odbora Saveza samostalnih sindikata.

Poručeno je da će, ukoliko zakonski prijedlog prođe parlamentarnu proceduru, biti organiziran generalni štrajk u Federaciji.

Više hiljada radnika i članova sindikata protestiralo je ispred parlamentarne zgrade u četvrtak, pokušavši i probiti se u parlament, tokom trajanja sjednice na kojoj su delegati odlučivali o Prijedlogu zakona o radu.

Na kratko je bio blokiran i promet kod Doma sindikata na Skenderiji, a nakon više sati protest je završen bez incidenata.

Novalić pozdravio reforme

“Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podržao je teži put, put reformi. Ipak, birajući put reformi, Dom naroda u konačnici se izjasnio za zapošljavanje, za mlade, za penzionere, za napredak”, izjavio je nakon usvajanja zakonskih prijedloga federalni premijer Fadil Novalić.

“Zakon o radu je osnova za naredna zakonska rješenja u kontekstu reformi koje slijede, kao što su zakon o uvezivanju staža, reforma sistema penziono-invalidskog osiguranja, prvo zapošljavanje, zapošljavanje nakon dugotrajne nezaposlenosti i slično”, dodao je Novalić.

Po njemu, federalna Vlada nastavlja s radom na reformama i pitanjima ekonomskog oporavka te razvoju sistema poticaja prvog zapošljavanja u većoj mjeri nego što je to do sada rađeno.

“Pripremamo uredbu Vlade kojom ćemo regulirati novi i dodatni program poticaja zapošljavanja mladih, s naglaskom na prvo zapošljavanje. Program koji bi trebao vrijediti 50 miliona konvertibilnih maraka [25 miliona eura] godišnje obavezat će poslodavce na najmanje dvije godine” naglasio je Novalić.

Smatra kako zakon “nije političko pitanje, nije pitanje ni opozicije ni pozicije, već isključivo ekonomsko pitanje”.

Izetbegović: Napravili smo pravu stvar

Usvajanje Zakona o radu u Domu naroda komentirao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

“Bosna i Hercegovina je jedina evropska zemlja koja još nije usvojila taj zakon, koji znači puno elastičniju poziciju za poslodavce, jer će im omogućiti da brže i više zapošljavaju ljude. S druge strane, imamo veliki pritisak po tužbama po osnovu kolektivnih ugovora, koji donose milione maraka pritiska na budžet i koji se gomila svakog mjeseca za 50 miliona i mi moramo tu stvar zaustaviti. To znači da zaustavljamo pritisak na budžet, koji bi mogao dovesti do toga da nema penzija, da nema invalidnina, da nema novaca za mnoge stvari. I, evo, te dvije stvari su riješene”, kazao je Izetbegović.

Priznao je da zakon “nije savršen” te je izrazio žaljenje što sa sindikatima nije postignut sporazum, ali je najavio kako će se razgovori nastaviti te će se “ponuditi sporazumi koji će ispraviti i doraditi da još neke stvari budu u zakonu”.

“Zakon je dio Reformske agende i možda je najbolniji i najzahtjevniji zakon unutar agende. Donesen je hrabro i ja sam uvjeren da će se kasnije pokazati da smo napravili pravu stvar”, zaključio je Izetbegović.

Izvor: Agencije