Pregovori EU – Srbija počinju 21. januara

Ministri vanjskih poslova Evropske unije usvojili su na sastanku u utorak pregovarački okvir za Srbiju i zaključili da Srbija definitivno pregovore počinje u januaru, saopćeno je u Briselu.

“Radujemo se međuvladinoj konferenciji u januaru”, rekao je na konferenciji za novinare u sjedištu Ministarskog vijeća EU-a predsedavajući ovog tijela i šef diplomatije Litvanije Linas Linkevičius.

Za BiH specifičan pristup

Bosna i Hercegovina u raspravi o proširenju na ministarskom sastanku gotovo uopće nije spominjana, što je vrlo loše i za tu bi zemlju EU trebala osmisliti specifičan pristup, izjavila je Vesna Pusić.

“Dosta me pogodila činjenica da u raspravi Bosna i Hercegovina gotovo uopće nije spominjana. Mislim da je to loše i kada sam to istaknula nekoliko kolega je reklo da je za tango potrebno dvoje. Drugim riječima, smatraju da je problem u Bosni i Hercegovini. Mi znamo da postoji niz poteškoća, ali EU bi trebala smisliti specifičan pristup za Bosnu i Hercegovinu i dodatno se angažirati kako bi ta zemlja, koja je izuzetno važna, napredovala u europskim integracijama”, rekla je hrvatska šefica diplomacije.

Pusić je kazala da se Hrvatska zauzimala da se Albaniji dodijeli status kandidata, ali da je nekoliko država bilo izrazito protiv da se ta odluka donese sada, tako da se sada traži kompromisno rješenje kako bi Tirana dobila kandidatski status u prvoj polovici sljedeće godine, prenosi Hina.

Hrvatska se također zauzimala da se i s Makedonijom otvore pregovori, ali “to, na žalost, nije naišlo na podršku i još jednom je odgođen početak pregovora. Smatramo da se Makedonija time vrti u začaranom krugu”, rekla je ministrica Pusić.

Predsjedavajući Ministarskog vijeća istakao je da su ministri pohvalili napredak Srbije i Kosova u dijalogu i preporučili da se nastavi s naporima, jer je “ostalo mnogo otvorenih pitanja”.

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule je izjavio da Grčka planira da međuvladina konferencija sa Srbijom bude održana januara, pod predsjedavanjem te zemlje EU-om.

“Predstavnici Grčke, koja 1. januara preuzima predsjedavanje EU-om, informirali su nas na ministarskom sastanku da je njihov plan da međuvladina konferencija sa Srbijom bude održana 21. januara”, kazao je on.

Fule je na taj način odgovorio na pitanje Tanjuga zašto je na svom Twitter nalogu najavio 21. januar kao datum za početak pregovora sa Srbijom.

Evropski komesar, međutim, nije direktno odgovorio na pitanje da li pominjanje pravno obavezujućeg dokumenta u pregovaračkoj platformi znači da EU očekuje da Srbija na kraju pregovaračkog procesa prizna Kosovo.

Dalji koraci ka normalizaciji

“Ne treba žuriti sa zaključcima. Ovdje se, prije svega, radi o procjenjivanju napretka u procesu normalizacije Beograda i Prištine. Treba pročitati kompletan dokument [pregovaračku platformu], u platformi se jasno ukazuje da očekujemo dalje korake u pravcu normalizacije”, rekao je Fule na konferenciji za novinare poslije ministarskog sastanka.

Nešto ranije je šef slovenske diplomatije Karl Erjavec kazao novinarima da još nije “dogovoren konkretan datum”.

On je, napuštajući sastanak Ministarskog vijeća u Briselu, dodao da će datum održavanja međuvladine konferencije odrediti Grčka, koja od 1. januara počinje predsjedavanje EU-om.

Grčka je nedugo zatim najavila ovu konferenciju za 21. januar, kako je bilo prvobitno predloženo.

Slovenki ministar je na konferenciji za novinare iznio da su ministri u pregovarački okvir uvrstili do sada spornu klauzulu u kojoj se kaže da Srbija i Kosovo do kraja pristupnih pregovora Srbije moraju potpisati “pravno obavezujući sporazum”.

Ovoj stavci se do sada protivilo nekoliko zemalja, na čelu sa Španijom, ali su one na kraju prihvatile insistiranje Njemačke da ova odredba uđe u okvir.

U pregovarački okvir koji su ministri usvojili u utorak uvršteno je i da dijalog na kraju treba dovesti do “sveobuhvatne normalizacije” odnosa Beograda i Prištine.

Njemačka je do sada insistirala na terminu “puna normalizacija”, ali je na kraju prihvatila nešto blažu formulaciju, koju je predložila Litvanija.

Pusić: Poštovati načelo trgovine

Srbija bi trebala početi pregovore o pristupanju EU-u u januaru, a Hrvatska je tražila da u zaključke uđe i da će ta zemlja poštovati načelo tradicionalne trgovine s Hrvatskom i nakon njenog ulaska u EU, izjavila je hrvaska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

“Naše je stajalište da Srbiji treba omogućiti početak pristupnih pregovora. Mi smo u tom smislu podržali pregovarački okvir i smatramo da Srbija treba započeti pregovore najkasnije u siječnju”, rekla je ona, prenosi Hina.

Ministrica Pusić je kazala da je Hrvatska insistirala na tome da se u zaključcima spomene i prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom s obzirom na ulazak Hrvatske u EU.

“Srbija je u svom pismu potvrdila da će poštivati načelo tradicionalne trgovine i u tom smislu mi inzistiramo na spominanju te teme u zaključcima. To je dodatno osiguranje za nešto što je Srbija već pismeno potvrdila”, rekla je ministrica.

Srbija se još u oktobru obavezala da će poštovati načelo tradiconalne trgovine, to jest da će dopustiti Hrvatskoj i dalje izvoz cigareta po povlaštenim carinskim stopama u istom opsegu kao i prije hrvatskog ulaska u EU, ali do sada još nije parafirala sporazum s Evropskom komisijom.

Dačić: Istorijski događaj

EK je nakon ulaska Hrvatske u EU počela pregovore o promjenama SSP-a koje EU ima sa zemljama Zapadnog Balkana kako bi se u obzir uzela nova činjenica, to jest ulazak Hrvatske u EU, koji je automatski značio i njezin izlazak iz Srednjevropske zone slobodne trgovine (CEFTA).

Premijer Srbije Ivica Dačić ocijenio je u utorak navečer da jednoglasna odluka Ministarskog vijeća EU-a predstavlja historijski događaj za Srbiju, koji su čekale mnoge generacije.

On je rekao da će pregovori o pristupanju početi pod grčkim predsjedavanjem najvjerovatnije 21. januara.

Naveo je da je razgovarao telefonom s visokom predstavnicom EU-a za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton, koja ga je obavijestila o ovoj odluci i čestitala, ističući da su sve zemlje imale veoma visok nivo pohvala za sve što je Vlada Srbije uradila.

“Ovo je istorijski događaj za Srbiju. To je dan koji su čekale mnoge generacije građana i to je bio cilj mnogih političkih garnitura i vlada”, kazao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da je ponosan na sve što je njegova Vlada uradila te zahvalio prvom potredsjedniku Vlade Aleksandru Vučiću i predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na trudu i političkoj odgovornosti što su doveli zemlju do stepenice nikad bliže EU-u.

Izvor: Agencije