Pregovori Katara i SAD-a o formiranju strateškog saveza

Mike Pompeo primio je katarskog ministra vanjskih poslova Khalida Al-Attiyaha (US State Department)

Američki State Department je saopštio kako se sastanak između američkog državnog sekretara Mikea Pompea i katarskog ministra odbrane Khalida al-Attiyaha bavio pitanjem formiranja bliskoistočnog strateškog saveza, koji se temelji na ujedinjenom Vijeću za saradnju arapskih zemalja Zaljeva (GCC), s ciljem ostvarivanja prosperiteta, sigurnosti i stabilnosti u regiji.  

U saopštenju se navodi da su dvojica ministara u srijedu razgovarali i o projektu proširivanja zračne baze Al-Udeid u Kataru i pripremama za održavanje strateškog dijaloga SAD-a i Katara. 

Pompeo i Al-Attiyah su također potvrdili svoju predanost snažnim bilateralnim odnosima SAD-a i Katara, kao i njihov zajednički interes u promicanju sigurnosti i stabilnosti u regionu.

Razgovori o zaljevskoj krizi

Ovo je uslijedilo samo dan nakon što je Al-Attiyah obavio razgovore s američkim sekretarom odbrane Jamesom Mattisom, kako bi potvrdili sigurnosno i strateško partnerstvo između dvije zemlje. Također su razgovarali i o brojnim pitanjima, a posebno o zaljevskoj krizi i ratu u Jemenu i Afganistanu.

Američki State Department je izrazio težnje za podizanjem kapaciteta baze Al-Udaid i njeno unaprjeđenje. Mattis je, također, pohvalio državu Katar zbog stalnog gostoprimstva američkim snagama u regionu Zaljeva, naglasivši predanost SAD-a nastavku sigurnosne saradnje s Katarom.    

Izvor: Al Jazeera